Pranešime nurodoma, kad perdislokuojamos Centro karinės apygardos pajėgos. Sienos link juda tankai, pėstininkų kovos mašinos bei reaktyvinės salvinės sistemos „Uragan“.

„Janes“ teigimu, į Voronežo sritį, besiribojančią su Ukraina, atgabenta keletas raketų kompleksų „Iskander“. Greičiausiai jie priklauso 119-ajai raketų brigadai, dislokuotai Sverdlovsko srityje.

„Janes“ taip pat informuoja, kad į pietus nuo Voronežo įkurtas poligonas, kuriame yra tolimojo ryšio kompleksų ir lauko ligoninių. Kryme ir kaimyniniame Krasnodaro krašte stebimas analogiškas karių ir technikos telkimas, įskaitant pėstininkų kovos mašinas ir savaeigius minosvaidžius „Tiulpan“.

Šiuo atveju perdislokuojamos Pietų karinės apygardos pajėgos.


„Janes“ darbuotojai pareiškė, kad greičiausiai tai yra „didžiausio masto nepaviešintas Rusijos pajėgų perkėlimas“ nuo 2015 m. Visgi analitikai pažymi, jog kol kas nėra požymių, kad ruošiamasi puolimui.

„Žinoma, situacija gali pasikeisti, jeigu Rusija toliau telks karines pajėgas prie sienos su Ukraina. „Janes“ aptiko priešlėktuvinės gynybos sistemų judėjimą Voronežo srityje, kurio anksčiau nebuvo“, – patikslino agentūros atstovai.


RBC pateikė užklausą Rusijos gynybos ministerijos Spaudos tarnybai, tačiau kol kas atsakymo negavo.

Tuo metu CNN skelbia, kad Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) svarsto ateinančiomis savaitėmis nusiųsti karo laivų į Juodąją jūrą, kad pademonstruotų paramą Ukrainai, nes prie šios šalies rytinio pasienio daugėja Rusijos karinių pajėgų.

JAV karinis jūrų laivynas reguliariai patruliuoja Juodojoje jūroje, tačiau šiuo metu dislokavus karo laivų, būtų pasiųsta konkreti žinutė Maskvai, t. y. kad JAV atidžiai stebi situaciją, ketvirtadienį CNN pranešė JAV gynybos pareigūnas.

Vadovaujantis 1936-aisiais pasirašytu susitarimu, kuriuo Turkija gavo teisę kontroliuoti į Juodąją jūrą vedančius sąsiaurius, apie savo ketinimą įplaukti į Juodąją jūrą JAV turi informuoti prieš 14 dienų. Nėra aišku, ar toks pranešimas buvo išsiųstas.

Gynybos pareigūnas taip pat sakė, kad JAV karinis jūrų laivynas toliau atlieka žvalgybinius skrydžius tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros, skirtus Rusijos karinio jūrų laivyno aktyvumui ir karių judėjimui Kryme stebėti.

Nors JAV nemano, kad Rusijos telkiamos pajėgos reiškia ketinimą imtis puolamųjų veiksmų, minėtasis pareigūnas pridūrė CNN, kad „jeigu kažkas pasikeis, būsime pasiruošę reaguoti“.

Remiantis dabartiniu JAV vertinimu, Rusija rengia karines pratybas. Pareigūno tvirtinimu, turimi žvalgybos duomenys neleidžia daryti išvados, kad Rusijos karinėms pajėgoms buvo duotas įsakymas imtis tolesnių veiksmų. Vis dėlto jis patikino, kad visi puikiai supranta, jog situacija gali pasikeisti bet kurią akimirką.

Rusija, JAV duomenimis, prie Ukrainos sienos sutelkė tiek pajėgų, kiek jų nebuvo nuo konflikto pradžios regione prieš septynerius metus.

„Rusija dabar pasienyje su Ukraina turi daugiau karių nei bet kada nuo 2014 metų“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė prezidento Joe Bideno atstovė Jen Psaki. Vašingtonui, anot jos, „vis didesnį nerimą kelia aštrėjanti Rusijos agresija Rytų Ukrainoje“.

Rusų dalinių perdislokavimas prie Ukrainos sienos šiuo metu Vakaruose kelia didelį susirūpinimą. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį per pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pareikalavo mažinti pajėgas šalia Rytų Ukrainos.

Be to, nuo vasario vidurio vėl suintensyvėjo susirėmimai tarp prorusiškų separatistų ir vyriausybinių pajėgų Donbase. Kijevas ir Vakarai dėl padėties paaštrėjimo kaltina prorusiškus kovotojus ir Maskvą.

Per 2014 metais įsiplieskusį konfliktą Rytų Ukrainoje žuvo daugiau kaip 13 000 žmonių. Praėjusių metų liepą konflikto šalys susitarė dėl paliaubų, tačiau jos vis būdavo sulaužomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (789)