Pasak pareigūnų, šias pareigas patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sulivanas kovo pabaigoje neoficialiai pasiūlė užimti Amosui Hochsteinui, kuris prezidento Baracko Obamos kadencijos metu buvo specialusis pasiuntinys ir tarptautinių energetikos reikalų koordinatorius, taip pat buvo artimas tuometinio JAV viceprezidento ir dabartinio prezidento J. Bideno patarėjas bei patikėtinis. Šiuo metu tikrinamas jo tinkamumas pareigoms, tačiau pats A. Hochsteinas sutikimo dar nepateikė.

A. Hochsteinas praėjusių metų pabaigoje pasitraukė iš Ukrainos energetikos bendrovės „Naftogaz“ stebėtojų tarybos. Dabartinę situaciją komentuoti jis atsisakė.

Galimas pasiuntinio paskyrimas rodo naują strateginį administracijos dėmesio sutelkimą. Anksčiau Baltieji rūmai imtis diplomatinių veiksmų dėl projekto pavesdavo Nacionalinio saugumo tarybos ir Valstybės departamento Europos reikalų ekspertams. Kaip minėtieji pareigūnai aiškino „Politico“, dabar Baltuosiuose rūmuose vyrauja suvokimas, kad kebliems geopolitiniams niuansams, kuriais apipintas „Nord Stream 2“, būtina skirti daugiau dėmesio, ypač turint omenyje, kad statybos juda į pabaigą – jau užbaigta beveik 96 proc. dujotiekio.

Siekis paskirti pasiuntinį taip pat demonstruoja sutikimą su iš Kapitolijaus ateinančiu spaudimu. Abiejų partijų senatoriai ragina J. Bideno administraciją veiksmingai užkirsti kelią dujotiekiui, kol dar netapo per vėlu. Senatorius Tedas Cruzas surengė greitą Valstybės departamento kandidatų patvirtinimą, o kiti senatoriai viešai paragino administraciją spartinti sankcijų paketo priėmimą kompanijoms, susijusioms su dujotiekio projekto įgyvendinimu, kaip tai numato įstatymai.

Neseniai privačiame susitikime T. Cruzas Victorią Nuland, kurią J. Bidenas pasirinko vadovauti Valstybės departamento politinių reikalų biurui, spaudė dėl galimybės paskirti pasiuntinį, galintį spręsti dujotiekio klausimą, teigia du apie pokalbį žinantys asmenys. Senatoriaus tarnyba komentuoti atsisakė.

T. Cruzo pastangos, nors ir ne visai tiesioginės, duoda vaisių. Praėjusį mėnesį Teksaso valstijai atstovaujantis respublikonas pagaliau sutiko su Williamo Burnso paskyrimu Centrinės žvalgybos agentūros vadovu po to, kai valstybės sekretorius Antony Blinkenas viešai įsipareigojo užkirsti kelią dujotiekiui.

„[Valstybės] departamentas pakartotinai įspėja, kad bet kuri organizacija, įsitraukusi į dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą, rizikuoja Jungtinių Valstijų sankcijomis ir turėtų nedelsiant atsisakyti darbo šiame projekte“, – sakė A. Blinkenas.

Tačiau vienas su šiuo klausimu susipažinęs Jungtinių Valstijų pareigūnas tvirtino, kad administracija jau ima vilkinti reikalus. Teisingumo departamentas praėjusį mėnesį teisiškai patvirtino bent du sankcijų paketus, nukreiptus į „Nord Stream 2 AG“, kompaniją, atsakingą už dujotiekio planavimą, statybą ir tolesnį jo eksploatavimą, taip pat į kompanijos vadovą Matthiasą Warnigą, teigė pareigūnas. Tačiau sankcijų paketai vis dar nėra įgyvendinami, be to, bus matyti, ar administracija įtrauks „Nord Stream 2 AG“ ir M. Warnigą į subjektų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą. Šį sąrašą gegužę būtina pateikti Kongresui.

Kai kurie pareigūnai pasiuntinio paskyrimą visgi vertina nepatikliai ir galvoja, kad toks žingsnis gali turėti priešingą poveikį, nei yra pageidaujama. Tai galėtų dar labiau atitolinti sankcijas „Nord Stream 2“ Vokietijai ir Rusijai leidžiant suprasti, kad Jungtinės Valstijos neprieštarautų tam tikro lygio susitaikymui. Tačiau vienas Senato Demokratų partijos padėjėjas sakė, jog A. Hochsteino paskyrimą į minėtąsias pareigas demokratai „palaimintų“.

„Amosas – puikus pasirinkimas šiai pozicijai“, – tvirtino padėjėjas, pabrėždamas, kad jis „pasižymi gera reputacija“ ir B. Obamos administracijoje dirbo panašioje srityje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (554)