Irano islamo revoliucinė gvardija sulaikė tanklaivį „Hankuk Chemi“ ir jo 20 narių įgulą, sudarytą iš daugelio šalių piliečių. Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad areštas dabar jau panaikintas ir kad „laivas šiandien saugiai išplaukė“.

Laivybos stebėsenos tinklalapių duomenys rodo, kad 147 metrų ilgio laivas 9 mazgų greičiu plaukia Hormūzo sąsiaurio link.

Kai tanklaivis buvo sulaikytas, Teheranas nurodė, kad jis gabeno 7 200 tonų „naftos chemijos produktų“, ir apkaltino laivą „jūrų aplinkosaugos įstatymų pakartotiniu pažeidimu“.

„Hankuk Chemi“ buvo areštuotas Teheranui raginant Seulą panaikinti areštą milijardams dolerių Irano lėšų, įšaldytų Pietų Korėjoje dėl sankcijų, įvestų JAV dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Teheranas vasario pabaigoje pranešė, kad visiems įgulos nariams, išskyrus kapitoną, buvo leista palikti šalį dėl humanitarinių sumetimų, bet dauguma jų liko tanklaivyje, kad galėtų jį prižiūrėti.

Tą patį mėnesį Seulas pranešė, kad buvo susitarta dėl galimybės atpalaiduoti įšaldytas Irano lėšas, bet laukiama JAV patvirtinimo.

Iranas buvo svarbus naftos tiekėjas energijos išteklių stokojančiai Pietų Korėjai, kol Vašingtonas užblokavo šiuos pirkimus. Anot Teherano, Seulas dabar yra įšaldęs iš viso 7 mlrd. JAV dolerių (5,88 mlrd. eurų) sumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)