Valstijos Senatas ir Delegatų Rūmai nubalsavo už siūlymą nuo liepos 1 dienos ne jaunesniems kaip 21 metų asmenims turėti nedidelį kiekį marihuanos, nors tam smarkiai priešinosi respublikonų deputatai.

Demokratas gubernatorius Ralphas Northamas savo pareiškime teigė, kad Virdžinija „įėjo į istoriją kaip pirmoji Pietų valstija, įteisinusi paprastą marihuanos laikymą“.

„Marihuanos įstatymais buvo aiškiai taikomasi į nebaltaodžių bendruomenes; neproporcingai tikėtina, kad juodaodžiai Virdžinijos gyventojai bus sustabdyti, apkaltinti ir nuteisti“, – sakė jis.

„Šiandien Virdžinija žengė svarbų žingsnį, kad ištaisytų šias skriaudas ir grąžintų teisingumą tiems, kuriems pakenkė dešimtmečius trukęs pernelyg didelis kriminalizavimas“, – kalbėjo R. Northamas.

Keletas kitų JAV valstijų, įskaitant Niujorką ir Koloradą, yra patvirtinusios panašius teisės aktus, tačiau Virdžinija yra pirmoji tai padariusi socialiai ir politiškai konservatyviuose JAV pietuose.

Teisės aktas, kurį vasarį patvirtino Virdžinija, būtų įpareigojusi valstiją įteisinti nedidelio marihuanos kiekio laikymą iki 2024 metų, tačiau R. Northamas paprašė įstatymų leidėjų paankstinti šią datą.

Asmenys, sulaukę 21 metų, galės legaliai turėti iki vienos uncijos (28,3 gramo) kanapių asmeniniam vartojimui, taip pat auginti iki keturių augalų kiekviename namų ūkyje.

Vartoti marihuaną viešose vietose nebus leidžiama, panašiai Virdžinijoje ribojamas ir alkoholio vartojimas viešumoje.

Kanapių gamyba ir komercinė kanapių prekyba bus leidžiama tik nuo 2024 metų liepos 1-osios.

„Įteisinimas padarys galą tūkstančiams kasmet fiksuojamų nesunkių pažeidimų dėl marihuanos,.. nutrauks diskriminacinę praktiką, kuri pernelyg dažnai nukreipta į Virdžinijos jaunus, neturtingus ir nebaltaodžius žmones“, – pareiškė Jenn Michelle Pedini iš Nacionalinės marihuanos įstatymų reformos organizacijos (NORML).