J. Bidenas spaudžiamas savo Demokratų partijos imtis priemonių pažaboti kraujo liejimą. Ši opi tema vėl atsidūrė dėmesio centre po pastarųjų šaudynių Kolorade, Džordžijoje bei Kalifornijoje.

Be palyginti nuosaikių priemonių šiuo politiškai itin jautriu klausimu, J. Bidenas taip pat pasiūlys skirti uolų ginklų kontrolės šalininką Davidą Chipmaną Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogstamųjų medžiagų biuro (ATF) vadovu.

ATF nuo 2015 metų neturi Senato patvirtinto direktoriaus, ir šis faktas atspindi politinio sutarimo stygių bet kokiais su griežtesne šaunamųjų ginklų kontrole susijusiais klausimais.

D. Chipmanas yra ATF veteranas, vėliau perėjęs dirbti į ginklų kontrolės organizaciją, ir niekas „geriau už jį neužtikrins ginklų įstatymų vykdymo“, sakė vienas Baltųjų rūmų administracijos aukšto rango pareigūnas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas sakė, kad J. Bidenas pristatys šešias priemones, skirtas „spręsti smurto panaudojant šaunamuosius ginklus epidemijos problemą“.

Anot jo, be kitų priemonių, bus pasiūlyta nauja taisyklė, skirta „sustabdyti vadinamųjų ginklų vaiduoklių platinimą“. Pareigūnas sakė, kad tokie savadarbiai šaunamieji ginklai kelia ypač didelį susirūpinimą, nes aptikus tokį ginklą nusikaltimo vietoje, jo neįmanoma identifikuoti ir atsekti, kam jis priklausė.

Prezidentas taip pat siūlys didinti paramą su smurtu kovojančioms agentūroms ir įpareigos parengti pirmą išsamią ataskaitą apie neteisėtą prekybą šaunamaisiais ginklais Jungtinėse Valstijose nuo 2000 metų.

Visgi tarp šių J. Bideno iniciatyvų nebus jokios reikšmingos priemonės, bendrai sugriežtinančios ginklų įstatymus, pavyzdžiui, uždraudžiant galingų ginklų, dažnai panaudojamų per masines šaudynes, pardavimą ar numatant griežtesnę šaunamųjų ginklų pirkėjų patikrą.

Minėtas Baltųjų rūmų administracijos pareigūnas pabrėžė, kad priemonės, kurias prezidentas turėtų pristatyti dalyvaujant generaliniam prokurorui Merrickui Garlandui, tėra „pirmieji“ žingsniai.

J. Bidenas seniai žada imtis veiksmų dėl JAV ginklų kultūros, kuri, anot jo, kursto masinių šaudynių epidemiją ir prisideda prie dar daugiau gyvybių nusinešančių, bet mažiau žiniasklaidoje nušviečiamų kasdienių ginkluotų nusikaltimų bei savižudybių bangos.

Prezidentas demokratas sako pasisakantis už griežtesnę šaunamųjų ginklų pirkėjų patikrą ir kariškų, šturmo ginklų (angl. assault weapons) uždraudimą. Tačiau abiem šioms idėjoms įnirtingai priešinamasi Kongrese.

1994-aisias Kongresas įveikė savo nesutarimus ir įvedė 10 metų draudimą šturmo ginklams. J. Bidenas, tuo metu dirbęs Senate, palaikė šią iniciatyvą. Baigus galioti draudimui, jis nebebuvo pratęstas.

Kariškų ginklų draudimui atkakliai priešinasi respublikonai, vadinantys tai kėsinimusi į konstitucijoje įtvirtintą teisę turėti ginklų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)