Irakiečių ginkluotosioms pajėgoms darant pažangą, JAV ir jų sąjungininkių misija kovoje su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais perėjo į apmokymus ir konsultacijas, trečiadienį po pirmojo „strateginio dialogo“ prie JAV vairo stojus prezidentui Joe Bidenui pareiškė abi šalys.

Todėl paskutinieji JAV koviniai daliniai esą gali būti išvesti iš Irako. Grafikas bus suderintas per „techninius pokalbius“. Perėjimas nuo kovinės misijos į Irako ginkluotųjų pajėgų „apmokymus, aprūpinimą ir paramą“ yra „strateginės partnerystės“ tarp abiejų šalių sėkmė, sakoma bendrame pareiškime. Duomenys apie JAV kovinių dalinių dydį Irake nebuvo pateikti.

Prezidentaujant Barackui Obamai, JAV 2011 metais pasitraukė iš Irako, tačiau vėliau grįžo į šalį kovoti su IS. Per paskutiniąsias B. Obamos įpėdinio ir J. Bideno pirmtako Donaldo Trumpo kadencijos savaites Irake dislokuotų amerikiečių karių skaičius buvo sumažintas nuo 3 000 iki 2 500.

JAV naudojamos bazės šalyje reguliariai tampa raketų atakų taikiniu. JAV rengiant šias atakas kaltina ryšių su Iranu turinčius šiitų kovotojus.

Šiuo metų J. Bidenui galvos skausmą kelią planai išvesti dalinius iš Afganistano. Prezidentas neseniai pareiškė, kad „dėl taktinių priežasčių“ bus sunku laikytis su radikaliu islamo Talibanu sutarto gegužės 1-osios termino. Taikos derybos tarp vyriausybės Kabule ir Talibano iki šiol nebuvo sėkmingos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)