Ši 5,4 mln. gyventojų turinti valstybė palyginti sėkmingai suvaldė COVID-19 epidemiją, užfiksavusi kiek daugiau nei 100 tūkst. užsikrėtimo ir 683 mirties atvejus.

Tačiau skelbdama apie planus panaikinti karantiną E. Solberg nesiryžo prognozuoti, kada gyvenimas sugrįš į normalias vėžes.

„Atsivėrimas turi būti pagrįstas duomenimis, o ne datomis“, – Norvegijos parlamentui sakė vyriausybės vadovė.

Pasak jos, apribojimai bus švelninami atsižvelgiant į epidemiologinę padėtį, sveikatos sistemos pajėgumus ir į pažangą skiepijant gyventojus.

Šalyje išaugus COVID-19 atvejų skaičiui dėl užkrečiamesnės viruso atmainos plitimo, norvegų valdžia prieš Velykas sugriežtino suvaržymus.

Buvo laikinai uždrausta prekyba alkoholiu baruose ir restoranuose, uždarytos sporto salės ir viešieji baseinai, o žmonės paraginti gerokai mažiau kontaktuoti su aplinkiniais. Taip pat buvo įvesti griežtesni karantino reikalavimai daugeliui į šalį atvykstančių žmonių.

Vyriausybė artimiausiomis dienomis svarstys, ar atšaukti šias griežtesnes priemones, įvestas kovo 25 dieną. Pasak E. Solberg, tai būtų pirmas iš keturių žingsnių normalizavimo link.

Po kiekvieno etapo pradžios turės praeiti maždaug trys savaitės, kad būtų galima įvertinti priemonių švelninimo poveikį. Priklausomai nuo padėties, šie žingsniai gali būti ir atšaukti.

„Suprantu, kad daugelis norėtų pamatyti planą su konkrečiomis datomis“, – sakė E. Solberg.

„To padaryti negalime. Esama per daug neaiškumų“, – pridūrė ji, atkreipdama dėmesį į galimas naujas koronaviruso mutacijas ir vakcinų pristatymo grafiko keitimus.

Kaip ir Danija, Norvegija yra įšaldžiusi „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą, užfiksavus kelis rimtus kraujo krešulių susidarymo atvejus šiuo preparatu paskiepytiems asmenims, įskaitant kažkiek mirtinų.

Nors E. Solberg nepateikė tikslaus tvarkaraščio, ji prognozavo, kad pirmieji trys suvaržymų laisvinimo etapai veikiausiai bus užbaigti iki birželio pabaigos, jei nesusiklostys nenumatytų aplinkybių.

Norvegų valdžia taip pat ruošia „koronapažymas“, kurios galėtų suteikti daugiau laisvės nuo viruso paskiepytiems ar imunitetą įgijusiems gyventojams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)