Jei įstatymo projektas būtų priimtas, Prancūzija taptų penktąja Europos Sąjungos valstybe po Nyderlandų, Belgijos Liuksemburgo ir Ispanijos, dekriminalizavusia savižudybę su pagalba nepagydomų ligų atvejais arba kai ligonis patiria nuolatines nepakeliamas kančias.

Įstatymo projektą pateikė deputatas Olivier Falorni. Jis yra parlamento žemųjų rūmų – Nacionalinio Susirinkimo – frakcijos „Laisvės ir teritorijos“ (Libertes et Territoires) vicepirmininkas. Kelias dešimtis narių turinčiai frakcijai priklauso tiek centro dešiniųjų, tiek centro kairiųjų pažiūrų deputatų.

O. Falorni sakė, kad per jo partijai ketvirtadienio posėdyje numatytą laiką jis kovos dėl šio įstatymo projekto, kuris, anot jo, kelia „egzistencinių klausimų“.

Pasak deputato, šis įstatymas padarytų galą nacionalinei „veidmainystei“, nes Prancūzijos gyventojai dažnai keliauja į Belgiją ar Šveicariją įvykdyti savižudybės su pagalba, o prancūzų medikai kasmet slapta atlieka nuo 2 iki 4 tūkstančių eutanazijų.

Šiuo metu galiojantys įstatymai leidžia taikyti gilią sedaciją nepagydomai sergantiems ligoniams, tačiau draudžia nutraukti jų gyvybę ar padėti jiems nusižudyti.

Eutanazijos įteisinimui pritaria daugelis prancūzų parlamentarų, įskaitant daugumą prezidento Emmanuelio Macrono centristinės partijos „Respublika, pirmyn“ (La République en Marche, LREM) deputatų.

Nei E. Macronas, nei jo vyriausybė į debatus eutanazijos klausimu nesikiša. Visgi prezidentas 2017-aisiais yra pasakęs: „Asmeniškai aš norėčiau pasirinkti, kaip užbaigti savo gyvenimą.“

„Norime svarstyti“

Eutanazijai nepritariantys parlamentarai prieš įstatymo projekto svarstymą pateikė 3 tūkst. pataisų, dėl kurių per ketvirtadienio posėdžiui skirtą laiką nebus įmanoma surengti jokio balsavimo. Iš šių pataisų 2 300 pateikė opozicinės centro dešiniosios partijos „Respublikonai“ (Les Republicains, LR) deputatai.

O. Falorni naujienų agentūrai AFP sakė, kad tokie veiksmai prilygsta „obstrukcijai“, o jo partijos kolega Matthieu Orphelinas pataisas, kuriomis buvo užkirstas kelias ketvirtadienį surengti balsavimą, pavadino „gėdingomis“.

„Norime svarstyti. Norime balsuoti. Atėjo laikas parlamentui. Gerbkime tai“, – rašė visam politiniam spektrui atstovaujantys 270 deputatų straipsnyje, paskelbtame laikraštyje „Le Journal du Dimanche“.

Iškili prancūzų aktorė, dainininkė bei aktyvistė Line Renaud šeštadienį paskelbė atvirą laišką, kuriame ragina parlamentą „suteikti kiekvienai moteriai ir kiekvienam vyrui galimybę pasirinkti, kaip užbaigti savo gyvenimą“.

Prancūzijoje, kaip ir Ispanijoje, kurios parlamentas praėjusį mėnesį priėmė eutanaziją įteisinantį įstatymą, Katalikų bažnyčia griežtai nepritaria eutanazijai.

„Sprendinys, kai asmuo patiria kančias, yra ne jo nužudymas, bet kančių palengvinimas ir buvimas greta“, – Prancūzijos radijui „France Inter“ sakė Paryžiaus arkivyskupas Michelis Aupetit .

Kai kurie parlamentarai nepritaria eutanazijai dėl etinių ar religinių priežasčių, tačiau kiti sako, jog šis klausimas nepaprastai svarbus, todėl negalima jo išspręsti parlamente vos per vieną posėdį.

Jei, kaip prognozuojama, ketvirtadienį nepakaks laiko balsavimui surengti, įtemtoje parlamento darbotvarkėje tam reikės surasti kitą laiko tarpsnį.

Kai kurie deputatai sakė, kad prie svarstymo gali būti grįžta artėjant kitais metais numatytiems prezidento rinkimams.

Šis klausimas vėl atsidūrė dėmesio centre praėjusiais metais, kai nepagydomai sergantis prancūzas Alainas Cocqas paskelbė planuojantis atsisakyti bet kokio maitinimo bei vaistų ir tiesiogiai transliuoti savo mirtį socialiniuose tinkluose.

Visgi prancūzas atsisakė šių planų, nurodęs, kad „kančios tapo nepakeliamos“.

Rugsėjį A. Cocqas parašė laišką E. Macronui, prašydamas galimybės gauti vaistų, kurie leistų jam neskausmingai numirti. Tačiau prezidentas jam atsakė, kad tai draudžia Prancūzijos įstatymai.

„Jūs prašote pagalbos nusižudyti, tačiau šiuo metu tai draudžiama mūsų šalyje“, – rašė E. Macronas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)