Per parą registruojamų COVID-19 atvejų skaičius Čekijoje pastaruoju metu mažėjo, nors ilgas savaites ši šalis buvo didžiausią skaičių užsikrėtimo ir mirčių atvejų per capita registruojančių pasaulio šalių sąrašo viršūnėje, rodo naujienų agentūros AFP duomenys.

10,7 mln. gyventojų turinčioje ES valstybėje dabar per parą registruojama maždaug 5 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, o prieš mėnesį jų būdavo po 15 000.

Iš viso šalyje fiksuota daugiau nei 1,5 mln. susirgimų COVID-19 ir daugiau nei 27 300 mirčių.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas į populisto premjero Andrejaus Babišo nemalonės sulaukusio ministro Jano Blatny vietą paskyrė vienos Prahos ligoninės vadovą Petrą Arenbergerį.

Per sostinėje surengtą ceremoniją M. Zemanas nurodė P. Arenbergeriui dirbti savo darbą ginant „čekų tautos interesus, jos sveikatą ir gyvybes“.

M. Zemanas leido suprasti, kad viena priežasčių, dėl kurių buvo atstatydintas J. Blatny, buvo jo atsisakymas patvirtinti Rusijoje sukurtą vakciną „Sputnik V“, kol jos nepatvirtino Europos vaistų agentūra.

Pediatras hematologas J. Blatny sveikatos apsaugos ministru buvo paskirtas spalį. Jis pakeitė epidemiologą Romaną Prymulą, kuris buvo atleistas už tai, kad pažeidė jo paties įvestas kovos su viruso plitimu priemones ir lankėsi Prahos restorane, kuris turėjo būti uždarytas.

Vos mėnesį ministerijai vadovavęs R. Prymula pakeitė anksčiau kylant antrajai pandemijos bangai atsistatydinusį ministrą Adamą Vojtechą.

Sumažėję per parą registruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičiai leido Čekijos vyriausybei pirmadienį paskelbti apie kai kurių parduotuvių, zoologijos sodų ir mokyklų nuo 6 iki 11 metų vaikams atidarymą nuo balandžio 12 dienos.

Vyriausybė taip pat atšauks komendanto valandą ir leis keliones tarp rajonų nuo tos pačios dienos.