Kai į susitikimą su Turkijos prezidentu atvyko du įtakingiausi Europos Sąjungos vadovai, labai greitai tapo aišku, kad trims lyderiams kažkodėl paruošti tik du foteliai.

Europos Sąjungos vykdomosios valdžios vadovė U. Von der Leyen pagal rangą valdymo hierarchijoje nėra žemiau Ch. Michelio. Tik kažkodėl sėdėjo greta Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu, kurio pareigos yra žemesnės.

Diplomatinis skandalas tviteryje įkvėpė grotažymes #SofaGate ir #GiveHerASeat. Europos Komisijos paviešintame vaizdo įraše matoma, kokia buvo pačios Europos Komisijos pirmininkės reakcija.

Socialinės žiniasklaidos naudotojai pažymi, kad, kai Turkijos prezidentas buvo susitikęs su šių Europos Sąjungos vadovų pirmtakais (jie buvo vyriškos lyties), visi trys sėdėjo šalia.

U. Von der Leyen ir Ch. Michelis į Ankarą pas Turkijos prezidentą vyko aptarti glaudesnių santykių perspektyvų. Abu Europos Sąjungos vadovai teigė turintys vilties, jog santykiai su Turkija gali pagerėti, tačiau taip pat išreiškė savo nuogąstavimų dėl šalyje pažeidinėjamų žmogaus teisių.


U. Von der Leyen itin kritiškai vertina Turkijos sprendimą pasitraukti iš Stambulo konvencijos – sutarties, skirtos apsaugoti moteris nuo smurto.

„Žmogaus teisių klausimais nesiderama, jie yra absoliutus prioritetas... mes tai labai aiškiai pasakėme“, – sakė Europos Komisijos vadovė U. von der Leyen, pavadinusi šiuos klausimus „esminiu“ geresnių Turkijos ir ES ryšių elementu.

„Esu labai susirūpinusi dėl to, kad Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos. Kalbama apie moterų ir vaikų apsaugą nuo smurto, ir tai akivaizdžiai neteisingas signalas šiuo metu“, – pridūrė ji.

„Turkija turi gerbti tarptautines žmogaus teisių taisykles ir standartus, kurių laikytis, beje, šalis įsipareigojo kaip Europos Tarybos steigėja“, – sakė U. von der Leyen.

Europarlamentarė iš Ispanijos Iratxe García Pérez, Europos Parlamente vadovaujanti socialistų ir demokratų grupei, tviteryje parašė: „Pirma jie pasitraukia iš Stambulo konvencijos, o dabar oficialaus vizito metu be vietos palieka Europos Komisijos pirmininkę. Gėda“.

„Koks diplomatinis fiasko“, – pridūrė buvusi Europos Sąjungos komisarė Violeta Bulc.

Per po susitikimo surengtą spaudos konferenciją nei U. Von der Leyen, nei Ch. Michelis apie incidentą neužsiminė.

„Pirmininkė Ursula von der Leyen buvo akivaizdžiai nustebusi, tai matoma ir filmuotoje medžiagoje, tačiau leiskite paaiškinti: kad ir kokia nustebusi ji buvo, ji pasirinko – ir manau, kad tai geriausia taktika – susikoncentruoti ne į formą ar protokolą, o į turinį. Būtent to iš jos ir tikisi Europos Sąjungos piliečiai. Ne mano darbas teisti ir vertinti, kas slypi už fakto, jog jai buvo pasiūlyta sėstis vienur, o ne kitur“, – vėliau pakomentavo EK atstovas spaudai Ericas Mameris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (539)