Šioje byloje Ankaros teismas nagrinėja prezidento sargybos veiksmus perversmo metu, įskaitant įsiveržimą į valstybinio transliuotojo TRT pastatą. Iš viso įtariamųjų skaičius byloje siekia 497.

Teisėjas buvusiam pulkininkui leitenantui Umitui Gencerui skyrė kalėjimo iki gyvos galvos bausmę už „konstitucinės tvarkos pažeidimą“, nes U. Genceras privertė TRT paskelbti „perversmo deklaraciją“.

Teismas taip pat nuteisė buvusį majorą Fedakarą Akcą kalėti iki gyvos galvos sunkinančiomis aplinkybėmis, nes jis vadovavo perversmo naktį iš dalinio į kariuomenės štabo būstinę judėjusiems kariškiams.

Kalėjimo iki gyvos galvos sunkinančiomis aplinkybėmis bausmė Turkijoje reiškia, kad nuteistojo gyvenimo sąlygos kalėjime bus prastesnės. Ši bausmė pakeitė mirties bausmę 2004 m.

Perversmo metu, oficialiais duomenimis, žuvo 248 žmonės, į šį skaičių neįtraukiami 24 žuvę perversmininkai.

Turkija JAV gyvenantį musulmonų dvasininką Fehullahą Guleną kaltina organizavus perversmą, jis tokius kaltinimus griežtai neigia.

Nuo 2016 m. dėl galimų ryšių su F. Gulenu buvo sulaikyta dešimtys tūkstančių žmonių, o daugiau nei 100 tūkst. dėl panašių įtarimų neteko savo darbo viešajame sektoriuje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)