Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtoje žinutėje 83 metų A. Končialovskis pranešė paprašęs, kad jo juosta „Brangūs draugai!“(Dorogije tovarišči!), nominuota nacionalinei kino kritikos ir kino spaudos „Baltojo dramblio“ premijai geriausio filmo kategorijoje ir taip pat esanti tarp pretendentų į šių metų „Oskarus“, būtų išbraukta iš kino festivalio nominantų sąrašo.

Anot režisieriaus, jis nenori, kad jo juosta būtų vertinama kartu su A. Navalno politine veikla.

A. Končialovskis turėjo galvoje sprendimą įteikti opozicionieriui ir jo komandai apdovanojimą Metų įvykio kategorijoje už jų dokumentinius filmus apie valstybės korupciją, kuriuos platformoje „YouTube“ peržiūrėjo milijonai žmonių.

„Ši premija man yra viena svarbiausių Rusijos kinematografijoje, nes ji reiškia profesionalų bendruomenės – kino ekspertų ir kino kritikų, kurie vertina filmą per meno prizmę, juostos meninės vertės pripažinimą“, – rašė režisierius.

Jis pasmerkė sprendimą įteikti šį apdovanojimą už A. Navalno „publicistinį projektą, kuris gali būti laikomas politiniu aktu, tačiau jokių būdu negali būti vertinamas pagal kino meno kriterijus“. Anot režisieriaus, tai būtų tas pats, kaip įteikti literatūros premiją už redakcinį straipsnį laikraštyje „Komsomolskaja Pravda“.

44 metų A. Navalnas šiuo metu atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo pataisos kolonijoje, esančioje už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos. Prieš savaitę jis paskelbė bado streiką, reikalaudamas užtikrinti tinkamą medicininę priežiūrą.

Sausį vos sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po bandymo pernai vasarą jį nunuodyti, opozicionierius buvo suimtas ir netrukus nuteistas už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Kitaip nei jo jaunesnysis brolis režisierius Nikita Michalkovas, už savo 1995 metų filmą „Saulės nualinti“ (Utomlionnyje solncem) pelnęs „Oskarą“ ir visada palaikęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, A. Končialovskis laikėsi atokiau nuo Kremliaus.

Visgi anksčiau šiais metais jis pareiškė palaikąs referendumą dėl konstitucijos pataisų, suteiksiančių V. Putinui galimybę likti valdžioje iki 2036 metų.

Daugelį metų Jungtinėse Valstijose gyvenęs A. Končialovskis, Holivude sukūręs tokias juostas, kaip „Tango & Cash“ (Tango ir Kešas) bei „Pabėgęs traukinys” (Runaway Train), į Rusiją sugrįžo praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje. Režisierius dažnai kritiškai atsiliepia apie Vakarų kultūrą.