„Teisinė valstybė ir pagarba pagrindinėms teisėms yra esminės Europos Sąjungos vertybės, ir mes su prezidentu Erdoganu pasidalijome giliu nerimu dėl naujausių su Turkija [susijusių] įvykių šioje srityje“, – po beveik tris valandas trukusių derybų su Turkijos vadovu Ankaroje sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Ch. Michelis.

Derybos vyko neilgai trukus po to, kai R. T. Erdoganas pasitraukė iš Stambulo konvencijos, skirtos kovai su smurtu prieš moteris, ir Turkijai ėmusis bandymo uždrausti vieną prokurdišką partiją.

„Žmogaus teisių klausimais nesiderama, jie yra absoliutus prioritetas... mes tai labai aiškiai pasakėme“, – sakė Europos Komisijos vadovė U. von der Leyen, pavadinusi šiuos klausimus „esminiu“ geresnių Turkijos ir ES ryšių elementu.

„Esu labai susirūpinusi dėl to, kad Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos. Kalbama apie moterų ir vaikų apsaugą nuo smurto, ir tai akivaizdžiai neteisingas signalas šiuo metu“, – pridūrė ji.

„Turkija turi gerbti tarptautines žmogaus teisių taisykles ir standartus, kurių laikytis, beje, šalis įsipareigojo kaip Europos Tarybos steigėja“, – sakė U. von der Leyen.

Turkijos prezidentas kol kas nepaskelbė savo pareiškimo po derybų su ES vadovais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)