Vokietija, Prancūzija, Italija, Ispanija ir Nyderlandai iki to laiko abiem vakcinos dozėmis galės paskiepyti daugiau nei 55 proc. savo bendrų populiacijų, teigiama dokumentuose skelbiamose prognozėse.

Europos Sąjunga siekia paskiepyti 70 proc. suaugusių asmenų iki vasaros pabaigos, o tai – atsižvelgiant į kiekvienos narės-valstybės demografinę padėtį, - atitinka apie 55-60 proc. bendros populiacijos.

Europos Komisijos (EK) prognozės teikia tam tikrų vilčių, kad ES vakcinacijos kampanija pagerės po katastrofiškos pradžios, kurią didžiąja dalimi lėmė vakcinų pristatymų vėlavimai, prieštaringos žinutės ir politiniai nesutarimai. Komisija tikisi, kad vakcinų pristatymai išaugs nuo kiek daugiau nei 100 mln. per pirmuosius tris metų mėnesius iki maždaug 360 mln. vakcinų dozių einamąjį ketvirtį.

Balandžio 1 d. dokumente tiksliai nurodomas vakcinų dozių kiekis, kuris bus prieinamas kiekvienai vyriausybei iki birželio pabaigos. Nors bendras paveikslas nuteikia optimistiškai, kai kurios narės-valstybės, tarp jų - Kroatija, Bulgarija, Slovakija, Čekija ir Austrija, kaip prognozuojama, atsiliks nuo grafiko. Kitos šalys, tokios kaip Danija ir Malta, imuniteto slenkstį pasieks daug anksčiau.

Prognozėse, su kuriomis susipažino „Bloomberg“, atsižvelgiama į praėjusią savaitę pasiektą susitarimą perskirstyti dalį sparčiau pristatomų partijų šalims, kurių vakcinos atsargos nėra pakankamos.

Atsiliekančios šalys nepasinaudojo visomis paskirtomis vakcinomis nuo koronaviruso, kurios joms priklausė pagal ES pirkimo sutartis su „BioNTech SE“ ir „Pfizer Inc.“, taip pat su „Moderna Inc.“, veikiau pasirinkdamos pigesnes „AstraZeneca“ vakcinas.

„AstraZeneca“ vakcinų pristatymams atsiliekant nuo grafiko, šioms narėms-valstybėms atverti ekonomikas gali būti sudėtingiau, net atsižvelgus į suderintą mechanizmą, skirtą padėti joms pasivyti.

ES komisaras Thierry Bretonas, vadovaujantis pastangoms paspartinti gamybą, pareiškė, kad Bendrija turės pajėgumų pristatyti pakankamą dozių kiekį, idant iki liepos 14 dienos būtų pasiektas kolektyvinis imunitetas, su sąlyga, jeigu vakcinos dozės bus sušvirkštos. Data pasirinkta simbolinė, sutampanti su Bastilijos paėmimo diena Prancūzijoje.