C. Whitty pareiškė, kad, daugelio ekspertų manymu, COVID-19 neišnyks, todėl galiausiai su naująja infekcija reikės kovoti panašiai kaip su gripu. Blogais metais gripas gali nusinešti 20–25 tūkst. žmonių gyvybes.

„Žinoma, koronavirusas nėra gripas, tai visiškai kitokia liga, tiesiog noriu pasakyti, kad turime labai pavojingą sezoninę ligą, kasmet pražudančią tūkstančius žmonių, ir visuomenė pasirinko konkretų būdą, kaip su ja kovoti“, – sakė prof. C. Whitty.

Kalbėdamas Karališkosios medicinos draugijos surengto internetinio seminaro metu, epidemiologas nurodė, kad vyriausybė būtų priversta „skelbti pavojaus signalą“ tik tokiu atveju, jeigu staiga pradėtų plisti pavojinga nauja atmaina. Kita vertus, „nerealu“ manyti, kad pavyks užkirsti kelią naujų koronaviruso variantų patekimui į šalį.

Chrisas Whitty, Borisas Johnsonas

C. Whitty teigimu, vyriausybės siekis – kaip įmanoma labiau sumažinti mirčių nuo COVID-19 skaičių. Visgi jis įspėjo, jog visuomenė netoleruos plačios apimties apribojimų, įvedamų siekiant neleisti, kad mirčių nuo koronaviruso skaičius pasiektų sezoninio gripo aukų skaičių.

„Reikia rasti pusiausvyrą, kad mirčių nuo koronaviruso būtų kuo mažiau ir kad gyventojai toleruotų taikomus veiksmus. Šiuo atveju pravers medicininės atsakomosios priemonės, tokios kaip vakcinos ir vaistai, kai bus sukurti, leisiančios sumažinti mirtingumą nepadidinant ekonominio ir socialinio poveikio šalies piliečiams“, – samprotavo profesorius.

Nors epidemiologinė padėtis Didžiojoje Britanijoje šiuo metu yra daug geresnė nei kitose šalyse, britams jau kelis mėnesius griežtai draudžiama palikti šalį.

Britų vyriausybė ir toliau pasisako už palyginti griežtas priemones ir lėtą, laipsnišką suvaržymų atlaisvinimą, kad nebūtų pakenkta toli pažengusios vakcinacijos kampanijos sėkmei.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį patvirtino, kad nuo balandžio 12 dienos žmonių Anglijoje laukia nauji atlaisvinimai.

Chrisas Whitty

„Pirmadienį, 12 dieną, aš pats eisiu į aludę ir atsargiai, tačiau negrįžtamai savo lūpomis paliesiu alų“, – kalbėjo premjeras. Aludės ir restoranai Anglijoje nuo kitos savaitės vėl galės atverti savo lauko terasas. Karantinas baigsis ir zoologijos sodams, sporto klubams, kirpykloms ir nebūtinų prekių parduotuvėms.

Kitos JK dalys pačios sprendžia dėl savo taisyklių, tačiau renkasi panašų kelią.

Britų mokslininkai perspėja, kad, nepaisant skiepijimo, COVID-19 atvejų skaičius gali išaugti

Jungtinės Karalystės vyriausybei patarianti mokslininkų grupė perspėjo, kad artimiausiomis savaitėmis dėl atšauktų karantino apribojimų „gali padaugėti COVID-19 atvejų ir mirčių“.

Antradienį paskelbtame Mokslinės patariamosios grupės nepaprastosioms padėtims (SAGE) narių susitikimo protokole teigiama, kad, atšaukus karantiną, užsikrėtimo atvejų skaičius gali išaugti „panašiai, kaip išaugo sausio mėnesį“.

Šis ekspertų perspėjimas nuskambėjo, nors JK sėkmingai skiepija savo gyventojus, iš kurių jau 31,5 mln. sulaukė pirmosios COVID-19 vakcinos dozės, o 5,4 mln. – abiejų.

Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai perspėjo, kad, dėl gyventojų dvejonių ir didelio viruso užkrečiamumo, „vien skiepijimo nepakaks, norint suvaldyti epidemiją“.

Mokslininkai paragino neskubėti atšaukti apribojimų, tačiau jų veiksmingumas esą priklauso nuo to, ar gyventojai laikysis nurodymų.

Nuo kito pirmadienio Anglijoje švelninamas karantinas: bus leidžiama lauke būriuotis jau iki 6 žmonių grupėms, bus atidarytos barų ir restoranų lauko terasos, taip pat sporto klubai, grožio salonai ir nebūtinų prekių parduotuvės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)