Atlikti tyrimą nurodė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas, argumentuodamas, kad tokie neteisėti susibūrimai, pažeidžiantys karantino taisykles, yra „absoliučiai nepriimtini“.

Privatus Prancūzijos televizijos kanalas M6 tviteryje pasidalino slapta filmuotu filmu, prie kurio prirašė: „Ikrai, šampanas, geriausių virtuvės šefų valgiaraščiai ir niekas nereikalauja dėvėti apsauginę kaukę“.

Šiuo metu Prancūzija gyvena jau trečio karantino sąlygomis. Nauji ribojimai, skirti suvaldyti naujų koronaviruso atvejų augimą, įsigaliojo šeštadienį ir galios mažiausiai keturias savaites. Sekmadienį COVID-19 pacientų skaičius intensyviosios terapijos skyriuose ūgtelėjo iki 5341, o tai reiškia, kad situacija ligoninėse ir vėl darosi įtempta.

Nedirba mokyklos ir nebūtinųjų prekių parduotuvės, nuo 19 val. iki 6 val. šalyje galioja komendanto valanda.

M6 filme rodomas neįvardytas privatus vakarienės klubas viename prabangiame Paryžiaus rajone, kur svečiai gali leisti laiką be apsauginių veido kaukių. Slapta veikianti vieta aklinai užtamsintais langais pasiekiama iš vieno daugiabučio fojė.

Filme girdima, kaip padavėjas pasisveikina su svečiu apsimetusiu žurnalistu ir jam sako, kad „čia ateinantys žmonės būna be apsauginių veido kaukių, vos tik įžengsite, atsidursite ten, kur nėra COVID-19“.


Remiantis tyrimo metu gautais duomenimis, slapto klubo valgiaraščių kainos prasideda nuo 160 eurų asmeniui ir siekia net iki 490 eurų.

Filme yra vaizdų ir iš dar vieno slapto susibūrimo prabangioje Paryžiaus vietoje. Balsas už kadro sako, kad apsilankymas čia kainuoja nuo 220 eurų asmeniui, o kai kurie svečiai, ignoruodami visas su koronavirusu susijusias grėsmes, bučiuojasi ir glėbesčiuojasi.

Girdima, kaip moteris giriasi, kad „šią savaitę vakarieniavo dviejuose ar trijuose prabangiuose restoranuose kartu su valdininkais“.

Vaizdo įrašas internete išplito tarsi virusas, jis tviteryje paskatino grotažymę #OnVeutLesNoms (liet. Norime žinoti pavardes).

Įraše primenama, kas Prancūzijoje laukia už karantino taisyklių pažeidimus – vieneri metai kalėjimo ir 15 tūkst. eurų bauda už pavojaus kito asmens sveikatai bei gyvybei sukėlimą kiekvienam svečiui, po 135 eurų bauda už komendanto valandos nesilaikymą ir dar po 135 eurus už apsauginės veido kaukės nedėvėjimą.

Paklaustas apie slaptą tyrimą, G. Darmaninas atsakė, kad, esant dabartinei krizei, visi lygūs, ir daugiau sau finansiškai leisti galintys prancūzai neturi ir negali turėti jokių privilegijų.

Jeigu paaiškės, kad filme įamžinti kadrai tiesa, ministras teigia, kad „tie žmonės bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir, mano manymu, organizatoriai atsidurs už grotų“. Ministro teigimu, policijos pareigūnai kiekvieną dieną išvaiko „kepsnių vakarėlius“ darbininkų rajonuose, nes „žmonės masiškai nebesilaiko karantino taisyklių“.

„Nėra abejonių, kad net ir prabangiuose sostinės rajonuose taisyklės visiems vienodos. Mūsų piliečiai lygūs: nėra tų, kuriems leidžiama linksmintis, ir tų, kuriems ne“, – teigia ministras.

Prancūzijos ekonomikos ministras Bruno Le Maire taip pat išreiškė nerimą dėl vaizdo įrašo ir pabrėžė, kad „visi valdininkai iki vieno paiso karantino, ir nė vienas nemano, kad turi kažkokių privilegijų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)