B. Netanyahu, tapusiam pirmuoju baudžiamųjų kaltinimų sulaukusiu pareigas einančiu Izraelio premjeru, buvo nurodyta atvykti į Jeruzalės apygardos teismo posėdį, per kurį buvo dėstomi įžanginiai argumentai. 71 metų premjeras atvyko į teismo rūmus, kur jį pasitiko šalininkai ir oponentai, pavadinę B. Netanyahu Izraelio „nusikaltimų ministru“.

Tuo metu kitoje Jeruzalės pusėje prezidentas Reuvenas Rivlinas pradėjo susitikimus, galinčius nulemti B. Netanyahu politinę ateitį.

Kovo 23-ąją įvykę Izraelio parlamento rinkimai buvo jau ketvirti per trumpesnį kaip dvejų metų laikotarpį, bet aiškių nugalėtojų jie neatnešė, tad didžiausia politinė krizė per šalies istoriją tęsiasi.

B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ ir vėl užsitikrino daugiausiai balsų bei 30 mandatų 120 vietų Knesete, bet jo galimybės suformuoti stabilią valdančiąją koaliciją išlieka menka. Tokia padėtis tęsiasi jau kelerius pastaruosius metus.

Visgi B. Netanyahu priešininkų stovyklai trūksta aiškaus lyderio, ji yra ideologiškai susiskaldžiusi ir jai taip pat nevyks lengvai suburti daugumos koaliciją.

R. Rivlinas pirmadienį pradėjo dvi dienas truksiančias konsultacijas su partijų pareigūnais, ieškant galimybių sutelkti mažiausiai 61 mandatą kontroliuosiančią daugumą. Tačiau parlamentas išlieka smarkiai susiskaldęs tarp B. Netanyahu rėmėjų ir norinčių, kad 12 metų trukęs jo valdymas jau pasibaigtų.

Prieš pirmąjį susitikimą su „Likud“ atstovais R. Rivlinas sakė sieksiantis paskirti kandidatą, turintį „geriausias galimybes suformuoti vyriausybę, kuria pasitikės naujasis Knesetas“.

„Rimta korupcija“

Premjeras teisme sėdėjo užsidėjęs juodą kaukę, prokurorams jį kaltinant piktnaudžiavus užimamomis pareigomis dėl savanaudiškų politinių interesų.

Vyriausybės vadovas neigia kaip nors nusikaltęs, nors yra kaltinamas priėmęs netinkamų dovanų ir siekęs lengvatų žiniasklaidos magnatams mainais už palankų jo nušvietimą savo leidiniuose.

Kaltintojų komandai vadovaujanti prokurorė Liat Ben-Ari sakė teisėjams, kad B. Netanyahu buvo įsitraukęs į „rimtą vyriausybės korupcijos atvejį“.

Premjeras „neteisėtai naudojosi jam patikėtais dideliais vyriausybės įgaliojimais“, palaikydamas ryšius su žiniasklaidos magnatais ir „siekdamas sutvarkyti savo asmeninius reikalus, taip pat ir tuo atveju, kai troško būti perrinktas“, pabrėžė prokurorė.

Gavęs teisėjų leidimą, B. Netanyahu paliko teismo salę, prieš prokurorei pakviečiant savo pirmąjį liudytoją – buvusį naujienų svetainės „Walla“ vadovą Ilaną Yeshua.

I. Yeshua paliudijo, kad jis reguliariai gaudavo nurodymus iš B. Netanyahu aplinkos asmenų paskelbti ministrui pirmininkui palankių straipsnių bei informacijos, kuri būtų žalinga jo konkurentams.

„Buvo akivaizdu, kad buvome tinklalapis, daręs tai, ko prašė ministro pirmininko kanceliarija“, – teisme kalbėjo I. Yeshua.

Remiantis jo liudijimu, pagrindinis B. Netanyahu tariamos šmeižto kampanijos taikinys buvo Naftali Bennetto – buvęs premjero protežė, kuris dabar vadovauja religinei nacionalistinei partijai „Yamina“.

Šis faktas dabar kelia politinių problemų B. Netanyahu, kuriam greičiausiai prireiks N. Bennetto paramos, norint suformuoti vyriausybę.

Prezidento susitikimai

Tuo tarpu R. Rivlinas, kurio rezidencija taip pat tapo protestų prieš B. Netanyahu vieta, visą dieną susitikinėjo su partijų atstovais.

Prezidentas tradiciškai suteikia daugiausiai atskirų įstatymų leidėjų rekomendacijų gavusiam lyderiui galimybę per 28 dienas suformuoti vyriausybę. Šis laikotarpis dar gali būti pratęstas dviem savaitėmis, jeigu R. Rivlinui tai atrodytų būtina.

Rekomendacijos pasiskirstė kaip tikėtasi: „Likud“ ir dvi žydų ultraortodoksų partijos, turinčios 16 vietų, pritarė B. Netanyahu vadovaujamai vyriausybei.

Antroji pagal atstovų gausą centrinė partija „Yesh Atid“ 17 balsų skyrė palaikyti lyderį Yairą Lapidą, buvusį televizijos laidų vedėją.

Y. Lapidas taip pat gavo aštuonis balsus, kontroliuojamus gynybos ministro Benny Gantzo, kuris buvo pagrindinis B. Netanyahu varžovas trijuose ankstesniuose rinkimuose.

B. Gantzo sprendimas prisijungti prie trumpalaikės B. Netanyahu vadovaujamos koalicijos pakirto jam rodytą paramą.

Nors Y. Lapido galutinė rekomendacija dar nežinoma, kad pavyktų aljansas prieš B. Netanyahu, reikės jo, B. Gantzo, įtakingo dešiniojo sparno politiko Gideono Saaro, kuris paliko „Likud“, N. Bennetto ir kairiųjų partijų grupės paramos.

„Yamina“ ministru pirmininku numato N. Bennettą, tačiau jo padėtis gali pasikeisti, kai R. Rivlinas paskirs mandatą.

Susiklosčius precedento neturinčiai Izraelio koalicinės politikos padėčiai, regis, nė vienai stovyklai nepavyks sudaryti vyriausybės be konservatyvios arabų partijos „Raam“ partijos, parlamente turinčios keturias vietas, paramos.

Jos lyderis Mansouras Abbasas teigė esąs atviras visoms galimybėms, tačiau kraštutinė dešinioji Religinio sionizmo partija atmetė galimybę dirbti vyriausybėje su „Raam“, o tai dar labiau apsunkina B. Netanyahu koalicijos viltis.

Jei tiek ministras pirmininkas, tiek prieš B. Netanyahu kovojanti stovykla nesugebės suformuoti koalicijos, Izraelio netrukus gali laukti penkti rinkimai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)