Per penktadienį įvykusią katastrofą, kurios metu aštuonių vagonų traukinys nuvirto nuo bėgių siaurame tunelyje netoli rytinės pakrantės miesto Hualiano, mažiausiai 50 žmonių žuvo ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Tyrėjai teigia, kad traukinys „Taroko Express“ atsitrenkė į sunkvežimį likus akimirkai iki įvažiavimo į tunelį.

Avariją sukėlęs sunkvežimis nuslydo stačiu šlaitu, o prokurorai šiuo metu mėgina išsiaiškinti, ar vairuotojas neįjungė stovėjimo stabdžio, ar įvyko mechaninis gedimas.

Sekmadienį vairuotojas Lee Yi-hsiangas prieš žiniasklaidos priemonių kameras perskaitė emocingą pareiškimą.

Taivano geležinkelio katastrofa

„Labai gailiuosi ir noriu pareikšti nuoširdžiausią atsiprašymą“, – sakė jis, nuo emocijų trūkčiojančiu balsu.

„Esu pasirengęs bendradarbiauti su policijos pareigūnais ir prokurorais, kad prisiimčiau atsakomybę, kurią privalau prisiimti“, – pridūrė jis.

49 metų Lee buvo grupės, reguliariai tikrinusios traukinių liniją Taivano kalnuotoje rytinėje pakrantėje dėl nuošliaužų ir kitų pavojų, narys.

Savaitgalį prokurorai vairuotoją apklausė, o teismas jį paleido už užstatą, kol vyks tolesni tyrimai.

Visgi sekmadienį Taivano žiniasklaida pranešė, kad vairuotojas buvo vėl suimtas, baiminantis, kad mėgins išskristi iš šalies, kadangi anksčiau buvo teistas už dokumentų klastojimą.

Sunkvežimis ant bėgių

Taivano transporto saugos valdybos pirmininkas Hongas Youngas teigė naujienų agentūrai AFP, kad tyrėjai atlieka traukinio įrašymo prietaisų tyrimą, taip pat peržiūri vaizdo kameros, buvusios priekiniame vagone, įrašus.

Taivano geležinkelio katastrofa

„Remiantis kai kurių keleivių liudijimais, jie girdėjo garsinį signalą – manome, kad traukinio mašinistas priešais pastebėjo objektą“, – teigė jis.

Visgi traukinio mašinistas, kuris avarijos metu žuvo, neturėjo galimybių išvengti susidūrimo.

„Greičiausiai traukinio mašinistas turėjo ne daugiau kaip dešimt sekundžių, kad sureaguotų, o atstumas buvo nepakankamas avariniam stabdžiui suveikti“, – pridūrė jis.

Kai kurie išgyvenę žmonės pranešė, kad traukinys, regis, nemažino greičio prieš atsitrenkdamas į sunkvežimį.

Visgi Hongas Youngas pažymėjo, kad kiti keleiviais prieš susidūrimą pajuto stiprų vibravimą, o tai rodo, kad traukinio mašinistas prieš smūgį galėjo mėginti įjungti avarinį stabdį.

Kilus klausimų, kodėl traukinys buvo sausakimšas ir kodėl toje bėgių dalyje nebuvo įrengta atitvarų, susisiekimo ministras Linas Chia-lungas (Linas Čia-lungas) sekmadienį pasiprašė būti atleistas iš pareigų.

Visgi vyriausybė prašymo nepriėmė, sakydama, kad jis turėtų likti poste, kol nebus gauti tyrimo rezultatai.

Po avarijos Taivanas gedi. Kai kurie nukentėjusieji avarijos metu neteko visų savo šeimos narių, o jauniausiai aukai buvo vos ketveri.

Pastarąjį kartą didelė traukinių avarija Taivane įvyko 2018 metais, kai toje pačioje rytinės pakrantės linijoje žuvo 18 žmonių.

Daugiausia gyvybių nusinešusi traukinio avarija Taivane įvyko 1948 metais, kai traukinys užsidegė ir žuvo 64 žmonės.