Blogai pastatytas sunkvežimis sukėlė vieną skaudžiausių traukinių katastrofų šalyje per pastaruosius dešimtmečius ir 50 žmonių žūtį. Dar 178 žmonės buvo sužeisti.

Nelaimė įvyko penktadienį, prasidedant ilgajam šventiniam savaitgaliui. Pasak Taivano geležinkelių administracijos, į traukinį, kuriuo važiavo 494 žmonės, prieš pat tunelį įsirėžė statybinis sunkvežimis, nuslydęs nuo aukščiau bėgių esančio šlaito.

Kai kurie išgyvenusieji buvo priversti išlipti pro langus ir eiti traukinio stogu, kol pasiekė saugią vietą.

Iš pradžių valdžia pranešė apie 51 žmogaus žūtį, tačiau šeštadienį aukų skaičių sumažino iki 50.

Pasak valstybinio pagalbos centro, sunkvežimis nuslydo, nes nebuvo tinkamai įjungtas jo rankinis stabdys.

Rytinės Hualiano apygardos vyriausioji prokurorė Yu Hsiu-duan (Ju Siuduan) sakė, kad kreipėsi dėl arešto orderio sunkvežimio savininkui, kuris buvo apklaustas kartu su keliais kitais asmenimis. Prokurorė nepateikė išsamesnės informacijos ir nurodė, kad tyrimas tebevyksta.

Hualiano apygardos teismas leido sunkvežimio savininkui įmokėti 500 tūkst. Taivano dolerių (14 912 eurų) užstatą, tačiau nurodė neišvykti iš apygardos ir vengti kontaktų su liudininkais, pranešė Taivano centrinė naujienų agentūra.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) apsilankė netoli katastrofos vietos esančiose ligoninėse, tačiau į pačią įvykio vietą nenuvyko, kad netrukdytų gelbėjimo darbams, parnešė jos atstovas spaudai.

„Ši širdį draskanti nelaimė lėmė daug sužeidimų ir mirčių. Šiandien atvykau į Hualianą aplankyti sužeistųjų ir pareikšti užuojautos žuvusių keleivių šeimoms, – kalbėjo prezidentė. – Mes jiems tikrai padėsime.“

Tsai Ing-wen žurnalistams penktadienį pranešė paprašiusi Transporto saugos komiteto atlikti kruopštų tyrimą.

Susisiekimo ministras Linas Chia-lungas (Linas Čia-lungas) teigė, kad bus siekiama kuo greičiau atlikti remonto darbus.

„Nutikus tokiam dalykui, labai apgailestauju ir prisiimsiu visą atsakomybę“, – apžiūrėjęs įvykio vietą teigė ministras.

Darbininkai šeštadienio rytą nuo bėgių pašalino du galinius vagonus. Visgi trečiojo nepavyks patraukti iki tol, kol nebus sutaisyti bėgiai, o penki vagonai tebėra įstrigę tunelyje. Įvykio vietoje atokiame miškingame uolėtame rajone, rytinėje salos pakrantėje, stovi du dideli statybiniai kranai.

Operacija turėtų būti atlikta per savaitę, teigė geležinkelių administracijos atstovas. Remonto metu visi rytinės pakrantės traukiniai važiuos bėgiais, kurie eina lygiagrečiai avarijos metu apgadintiems bėgiams, ir vėluos 15–20 minučių, teigė jis.

Nacionalinė priešgaisrinė tarnyba pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra jaunas, ką tik šeimą sukūręs traukinio mašinistas ir mašinisto padėjėjas. Valstybinis reagavimo į nelaimes centras teigė, kad tai didžiausia geležinkelio katastrofa nuo 1948 metų, kai Taibėjaus priemiestyje užsidegus traukiniui žuvo 64 žmonės.

Kelionės traukiniais yra populiarios kasmetinės Čingmingo šventės savaitgalio metu, kai šeimos dažnai grįžta į gimtuosius miestus aplankyti mirusių artimųjų kapų.

Taivanas yra kalnuota sala, o dauguma iš 24 mln. šalies gyventojų gyvena lygumose palei šiaurinę ir vakarinę pakrantes, kur yra didžioji dirbamos žemės dalis, įsikūrę didžiausi miestai ir aukštųjų technologijų pramonė.

Mažai apgyvendinti rytai, kur įvyko katastrofa, yra populiarūs tarp turistų, kurių daugelis ten keliauja traukiniais, siekdami išvengtų kalnų kelių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)