D. Trumpo administracija pernai paskelbė finansines sankcijas ir vizų draudimą TBT vyriausiajai prokurorei Fatou Bensoudai (Fatu Bensudai) ir dar vienam Teismo aukšto rango pareigūnui. Tai buvo padaryta F. Bensoudai pradėjus tyrimą dėl JAV kariškių įtariamų karo nusikaltimų Afganistane.

Hagoje įsikūrusio TBT valstybių narių asamblėjos pirmininkė Silvia Fernandez de Gurmendi (Silvija Fernandes de Gurmendi) išreiškė „didelį dėkingumą“ dėl dabartinio JAV sprendimo, priimto J. Bideno administracijai siekiant labiau bendradarbiauti šiuo klausimu.

Pasak jos, TBT „visuomet sveikino JAV dalyvavimą“ siekiant teisingumo dėl karo nusikaltimų, nors Vašingtonas nėra ratifikavęs TBT steigiamojo Romos statuto.

„Tikiu, kad šis sprendimas žymi mūsų bendro įsipareigojimo kovoti su nebaudžiamumu už šiuos nusikaltimus naujos fazės pradžią“, – pažymėjo ji.

S. Fernandez de Gurmendi nurodė, kad JAV sprendimas priimtas Teisme vykdant esmines reformas. TBT taip pat sulaukė dėmesio dėl vidaus klausimų, tokių kaip teisėjų atlyginimai.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), skelbdamas apie sankcijų panaikinimą, sakė, kad jį paskatino ir šios reformos.

Vis dėlto naujoji JAV administracija nepritaria tyrimui dėl Afganistano, taip pat kitam tyrimui dėl JAV sąjungininko Izraelio įtariamų karo nusikaltimų palestiniečių teritorijose.

Gambijoje gimusi F. Bensouda birželį trauksis iš savo posto. Ją pakeis britų žmogaus teisių teisininkas Karimas Khanas (Karimas Chanas).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)