„Vienas iš mūsų pareigūnų nuo sužalojimų mirė“, – per spaudos konferenciją sakė USCP vadovo pareigas einanti Yogananda Pittman.

Ji patvirtino, kad įtariamasis, kuris per šią ataką buvo pašautas, irgi neišgyveno. Pasak jos, policininkai šovė į užpuoliką, kai šis iššoko iš sudaužyto automobilio ir puolė juos, grasindamas peiliu.

„Tačiau užpuoliko motyvų kol kas nežinome“, – sakė Vašingtono policijos vadovo pareigas einantis Robertas Contee. Jokių detalių apie įtariamojo tapatybę jis nepateikė.

„Neatrodo, kad tai yra susiję su terorizmu, bet, aišku, toliau tiriame“, – sakė R. Contee.

Po incidento buvo mobilizuota Nacionalinė gvardija, o darbuotojams didžiuliame Kapitolijaus komplekse buvo liepta nesiartinti prie langų ir pasislėpti.

Kapitolijaus policija (USCP) nurodė, kad incidentas įvyko patikros poste šalia JAV Kongreso būstinės. Transporto priemonės vairuotojas buvo pašautas ir sulaikytas.

Vienas iš sužeistų policininkų buvo išvežtas į ligoninę policijos, o kitas – greitosios pagalbos automobiliu.

Šis incidentas įvyko Vašingtone tebetvyrant didelei įtampai, praėjus beveik trims mėnesiam po ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų smurtinio įsiveržimo į Kapitolijų, kai įstatymų leidėjai buvo susirinkę patvirtinti prezidento Joe Bideno pergalės rinkimuose.

Po naujausio incidento Kapitolijaus kompleksas buvo uždarytas. Darbuotojai sakė negalintys įeiti į pastatus arba iš jų išeiti.

Kapitolijus buvo pradėjęs atsidaryti po sausio 6-ąją įvykusių riaušių, ir naujausias incidentas įvyko vietoje, iš kurios buvo pašalintos eismo užtvaros.

Užpultas patikros postas yra maždaug už 90 metrų nuo įėjimo į Kapitolijų Senato rūmų pusėje.

Šį patikros postą darbo dienomis paprastai kerta senatoriai ir Senato darbuotojai.

Internete paskelbtame vaizdo įraše matyti tamsios spalvos sedanas, atsitrenkęs į užtvarą, ir transporto priemonę tikrinantis kinologas su tarnybiniu šunimi.

Kai įvyko šis incidentas, prezidentas Joe Bidenas buvo ką tik išvykęs iš Baltųjų rūmų į rezidenciją Kemp Deivide. Jį lydėjęs Nacionalinio saugumo tarybos narys informavo šalies vadovą apie šį įvykį.

„Tiesiog prašau visuomenė toliau melstis už JAV Kapitolijaus policiją ir [pareigūnų] šeimas, – saka Y. Pittman. – Po sausio 6-osios įvykių šis laikotarpis JAV Kapitolijaus policijai buvo itin sunkus, juolab po šiandienos įvykių.”

Vis dėlto pareigūnai jokio tiesioginio ryšio tarp penktadienio išpuolio ir sausio 6-osios riaušių kol kas neįžvelgė.

Minėtos riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių. Tarp šių aukų buvo Kapitolijaus policijos pareigūnas Brianas Sicknickas – vienas iš mėginusių sulaikyti įtūžusių protestuotojų minią, besiveržiančią į Kongreso kompleksą. Po tų neramumų Kapitolijus buvo apjuostas aukšta tvora ir ribojo eismą aplinkinėmis gatvėmis.

Pasak Y. Pittman, įtariamasis anksčiau veikiausiai nebuvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį. Vis dėlto šis išpuolis pabrėžė faktą, kad Kapitolijus ir jį saugantys pareigūnai išlieka potencialaus smurto taikiniai.

JAV: incidentą prie Kapitolijaus sukėlęs vyras socialiniuose tinkluose teigė, kad prieš jį vykdoma specialiųjų tarnybų operacija

Incidento prie JAV Kongreso pastatų komplekso kaltininkas socialiniuose tinkluose reguliariai rašė, kad prieš jį vykdoma Amerikos specialiųjų tarnybų operacija, ir galėjo būti sutrikusios psichikos. Tai penktadienį pranešė televizijos kanalas CNN.

Pasak kanalo šaltinių, 25 metų Indianos valstijos gyventojas Noah Greenas skelbė atitinkamus įrašus instagrame, taip pat ir kelias pastarąsias dienas. Jis teigė, kad „jį persekioja JAV valdžia“. N. Greenas taip pat tvirtino, kad „Jungtinių Valstijų vyriausybė yra tamsiaodžių priešas Nr.1“.

Pagal amerikiečio versiją, specialiųjų tarnybų pareigūnai mėgino jį nunuodyti, taip pat paveikti jo psichiką. Kaip pažymi CNN, N. Greeno įrašai rodo, kad jo psichika galėjo būti sutrikusi.

Pasak televizijos kanalo MSNBC šaltinių teisėsaugos institucijose, jis taip pat feisbuke reiškė paramą judėjimui „Islamo nacija“ (Nation of Islam), kuris bazuojasi Čikagoje (Ilinojaus valstija). Šis judėjimas buvo įkurtas 1930 metais Mičigano valstijoje. Jo nariai teigia siekią skleisti islamą, gerinti afroamerikiečių padėtį. Kai kurios autoritetingos JAV žmogaus teisių gynimo organizacijos kaltina judėjimą priešiškumu baltiesiems, rasizmu, antisemitizmu, islamo principų iškraipymu.

Anksčiau penktadienį N. Greenas prie Kapitolijaus automobiliu partrenkė du policininkus, o paskui įsirėžė į atitvarą. Po to jis išlipo iš automobilio su peiliu rankoje, ėmė artintis prie pareigūnų, ignoruodamas jų komandas mesti ginklą, ir buvo nušautas. Per incidentą du policininkai buvo sužeisti, vienas iš jų vėliau mirė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (447)