„Mes tikimės, kad Ukraina pademonstruos apdairumą ir susilaikys nuo veiksmų, kurie gali išprovokuoti konfliktą“, – „RIA Novosti“ sakė jis.

A. Rudenkos teigimu, savo pareiškimais apie Rusijos pasiruošimą kariniam konfliktui su Ukraina Kijevas esą mėgina nukreipti dėmesį nuo vidaus problemų.

„Vykstančių įvykių priežasčių reikia ieškoti pačioje Ukrainoje ir būtina atsižvelgti į Kijevo siekius paaiškinti savo nesėkmes Rusijos veiksmais bei nukreipti dėmesį nuo tų problemų, su kuriomis jie susiduria ir nepajėgia išspręsti. Įskaitant mažėjantį valdančiosios partijos populiarumą“, – pažymėjo viceministras.

Jis pridūrė, kad Maskva viliasi, jog „pavyks išvengti neigiamo scenarijaus“.

Kalbos apie artėjantį Rusijos ir Ukrainos konfliktą Rusijos užsienio reikalų ministerijoje buvo pavadintos „eiliniais pramanais“. Maskva pranešė, esą Rusijos nedomina joks konfliktas su Ukraina, įskaitant karinį.

Kremlius penktadienį pareiškė, kad Maskva bus priversta imtis papildomų priemonių saugumui užtikrinti, jei Vakarai nusiųs į Ukrainą karių padėti savo sąjungininkei.

„Be abejo, toks scenarijus nulemtų tolesnį įtampos prie Rusijos sienų didėjimą. Žinoma, tokiu atveju Rusijai reikėtų papildomų priemonių savo saugumui užtikrinti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vis dėlto jis tvirtino, esą Rusija negrasina Ukrainai.

Socialiniuose tinkluose vis daugėja vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotas Rusijos karinės technikos judėjimas:


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį apkaltino Maskvą telkiant pajėgas prie jo šalies sienų, o Jungtinės Valstijos įspėjo Rusiją nebauginti Ukrainos.

Kijevas nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje, o šią savaitę ukrainiečių pareigūnai pranešė apie Rusijos pajėgų judėjimą aneksuotame Kryme ir prie Ukrainos sienos netoli separatistų kontroliuojamų teritorijų.

Ketvirtadienį V. Zelenskio ministrai prastėjančią saugumo padėtį aptarė su sąjungininkais Vakaruose, tarp jų JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

„Raumenų mankštinimas karinių pratybų forma ir galimos provokacijos prie sienos yra tradiciniai rusų žaidimai“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime.

Jis apkaltino Maskvą siekiant sukurti „grėsmingą atmosferą“, Kijevui tikintis atnaujinti pernai suderėtą ugnies nutraukimą.

JAV valstybės departamentas nurodė, kad yra „absoliučiai susirūpinęs pastaruoju metu suintensyvėjusiais Rusijos agresyviais ir provokuojamais veiksmais Rytų Ukrainoje“.

„Mes prieštarautume agresyviems veiksmams siekiant bauginti mūsų partnerę Ukrainą, jai grasinti“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Kai kurie stebėtojai sako, kad pranešimai apie Rusijos pajėgų telkimą yra išbandymas JAV prezidento Joe Bideno administracijai. Praėjusį mėnesį J. Bidenas sukėlė triukšmą Maskvoje prilyginęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną žudikui.

Šią savaitę Rusija ir Ukraina kaltino viena kitą dėl suintensyvėjusio, ugnies nutraukimą pakirtusio smurto tarp vyriausybinių pajėgų ir separatistų Rytų Ukrainoje.

Pasak V. Zelenskio, nuo metų pradžios žuvo 20 ukrainiečių karių, o dar 57 buvo sužeisti.

Atskirai kariškiai paskelbė, kad vienas ukrainiečių karys buvo sužeistas per separatistų išpuolį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (780)