Iš viso du stambiausi operatoriai disponuoja 16 tūkst. platformų, o ant kiekvienos telpa po du traktorius arba po vieną arba du karinės technikos agregatus. Leidinį „Kommersant“ informavęs šaltinis iš Rusijos gynybos ministerijos neigia tvirtinimą, kad kariams iš karto prireikė šitokio skaičiaus platformų.

Remiantis analitikų vertinimais, sunkumai, iškylantys mėginant prieš sėją apsirūpinti iš gamyklų gabenama technika, veikiausiai prives prie jos poreikio sumažėjimo ir importo augimo.

Pasak „Kommersant“ šaltinio, per kovo 26 d. vykusį susirinkimą pas Rusijos žemės ūkio ministro pirmąjį pavaduotoją Džambulatą Chatuovą Sankt Peterburgo traktorių gamyklos atstovas pasiskundė, kad „Federalinė krovinių kompanija“ (FGK, priklausanti AB „Rusijos geležinkeliai“(RŽD)) ir „Pirmoji krovinių kompanija“ (PGK, priklausanti Vladimirui Lisinui) atsisakė parūpinti gatavos technikos išvežiojimui būtinų geležinkelio platformų – po 8–10 per dieną.

„Kommersant“ duomenimis, traktorių gamintojas kreipėsi ir į Pramonės ir prekybos ministeriją, taip pat į AB RŽD. Tą pačią dieną su analogiška problema į Žemės ūkio ministeriją kreipėsi ir koncernas „Rostselmaš“, perdavė „Kommersant“ šaltinis.

Žemės ūkio ministerijoje leidinio žurnalistams buvo patvirtinta, kad „Rostselmaš“ iš tikro kreipėsi ir pranešė apie iškilusias problemas, susijusias su apsirūpinimu platformomis žemės ūkio technikai gabenti, bet jokių pranešimų iš Sankt Peterburgo traktorių gamyklos, esą, nesulaukta. Ministerijos atstovų manymu, susidariusi situacija gali sutrikdyti naujos technikos tiekimą ūkiams.

„Puikiai suprasdami, jog sugebėjimas laiku apsirūpinti technika turi didžiulę reikšmę sezoninių žemės ūkio darbų sėkmei, Žemės ūkio ministerijos atstovai išsiuntė Transporto ministerijai laišką, kuriuo paprašė bendradarbiauti ir padėti išspręsti iškilusį kausimą“, – buvo paaiškinta Žemės ūkio ministerijoje.

Didelė vagonų parko dalis, pasak ministerijos atstovų, šiuo metu yra privačių operatorių dispozicijoje. Šį klausimą buvo pažadėti išanalizuoti su Geležinkelio transporto operatorių sąjunga.

Iš Gynybos ministerijos oficialaus atsakymo į klausimą, ar iš tiesų kariams vienu metu prisireikė didžiulio kiekio geležinkelio platformų, ir, jeigu taip, kokiu tikslu jos bus naudojamos, „Kommersant“ žurnalistams gauti nepavyko. Vis dėlto teko išklausyti, kad didelio platformų kiekio vienu metu asmeninėms reikmėms Gynybos ministerija nerekvizavo.

Kaip sakė „Kommersant“ šaltinis, poreikis pervežti didžiulį kiekį karinės technikos randasi tik artėjant planinėms strateginėms pratyboms, paprastai organizuojamoms vasaros mėnesiais. Šiais metais tradiciškai vakarinėje dalyje rengiamos strateginės pratybos, prie kurių prisijungs Baltarusija, turėtų vykti tik rugsėjo mėnesį.

Ukraina sako, kad Rusija prie sienos telkia pajėgas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį apkaltino Maskvą telkiant pajėgas prie jo šalies sienų, o Jungtinės Valstijos įspėjo Rusiją nebauginti Ukrainos.

Kijevas nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje, o šią savaitę ukrainiečių pareigūnai pranešė apie Rusijos pajėgų judėjimą aneksuotame Kryme ir prie Ukrainos sienos netoli separatistų kontroliuojamų teritorijų.

Ketvirtadienį V. Zelenskio ministrai prastėjančią saugumo padėtį aptarė su sąjungininkais Vakaruose, tarp jų JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

„Raumenų mankštinimas karinių pratybų forma ir galimos provokacijos prie sienos yra tradiciniai rusų žaidimai“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime.

Jis apkaltino Maskvą siekiant sukurti „grėsmingą atmosferą“, Kijevui tikintis atnaujinti pernai suderėtą ugnies nutraukimą.

JAV valstybės departamentas nurodė, kad yra „absoliučiai susirūpinęs pastaruoju metu suintensyvėjusiais Rusijos agresyviais ir provokuojamais veiksmais Rytų Ukrainoje“.

„Mes prieštarautume agresyviems veiksmams siekiant bauginti mūsų partnerę Ukrainą, jai grasinti“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Kai kurie stebėtojai sako, kad pranešimai apie Rusijos pajėgų telkimą yra išbandymas JAV prezidento Joe Bideno administracijai. Praėjusį mėnesį J. Bidenas sukėlė triukšmą Maskvoje prilyginęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną žudikui.

Šią savaitę Rusija ir Ukraina kaltino viena kitą dėl suintensyvėjusio, ugnies nutraukimą pakirtusio smurto tarp vyriausybinių pajėgų ir separatistų Rytų Ukrainoje.

Pasak V. Zelenskio, nuo metų pradžios žuvo 20 ukrainiečių karių, o dar 57 buvo sužeisti.

Atskirai kariškiai paskelbė, kad vienas ukrainiečių karys buvo sužeistas per separatistų išpuolį.

„Pasirengę puolimui“

Ketvirtadienį L. Austinas paskambino Ukrainos gynybos ministrui Andrijui Taranui, pranešė ukrainiečių ministerija.

Pokalbio metu L. Austinas pasakė, kad Vašingtonas „Rusijos agresijos sustiprėjimo atveju nepaliks Ukrainos vienos“, sakoma pranešime.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba su kanadiečių kolega Marcu Garneau aptarė dėl Rusijos veiksmų „prastėjančią saugumo situaciją“ prie fronto linijos.

Ukrainos karinė žvalgyba apkaltino Rusiją rengiantis „plėsti karinį dalyvavimą“ separatistų kontroliuojamuose Donecko ir Luhansko regionuose.

Pareiškime žvalgybos tarnyba nurodė neatmetanti galimybės, kad Rusijos pajėgos bandys judėti „toli į Ukrainos teritoriją“.

Vienas Ukrainos vyriausybės aukšto rango pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, tvirtino, kad Rusijos armija treniruojasi koordinuoti karinius veiksmus su separatistais.

„Nuo balandžio vidurio jų koviniai junginiai bus pasirengę puolimui“, – AFP sakė pareigūnas.

Vakarams „nereikėtų nerimauti“

Maskva ne kartą neigė, kad siunčia karių ir ginklų į pagalbą separatistams, o V. Putino atstovas ketvirtadienį pabrėžė, kad Maskva yra laisva perkėlinėti karius savo teritorijoje.

„Rusijos Federacija savo nuožiūra perkėlinėja ginkluotąsias pajėgas savo teritorijoje“, – žurnalistams sakė atstovas Dmitrijus Peskovas. Tačiau jis tiesiogiai nepatvirtino pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos.

Jis pridūrė, kad „niekam nereikėtų nerimauti“ ir kad tai „niekam nekelia jokios grėsmės“.

Karas Rytų Ukrainoje kilo 2014 metais, po kruvino sukilimo, nuvertusio Kremliui palankų Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, Rusijai atplėšus nuo Ukrainos ir aneksavus Krymo pusiasalį.

Trečiadienį Pentagonas sakė, kad po „Rusijos agresijos Rytų Ukrainoje pastarojo meto suintensyvėjimo“ buvo padidintas JAV pajėgų Europoje parengties laipsnis.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley taip pat pasikalbėjo su kolegomis Rusijoje ir Ukrainoje Valerijumi Gerasimovu ir Ruslanu Chomčaku.

R. Chomčakas šią savaitę sakė, kad šiuo metu Rytų Ukrainoje yra 28 tūkst. separatistų kovotojų ir „daugiau kaip 2 tūkst. Rusijos karinių instruktorių bei patarėjų“.

Ketvirtadienį V. Zelenskio administracijos vadovo pavaduotojas Romanas Mašovecas paragino surengti bendras karines pratybas su NATO pajėgomis ir sakė, kad tai „padėtų stabilizuoti saugumo situaciją“.

V. Zelenskis buvo išrinktas 2019 metais, pažadėjęs užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje, bet kritikai sako, kad vienintelis apčiuopiamas jo pasiekimas yra netvirtas ugnies nutraukimas.

Nuo 2014 metų per kovas Rytų Ukrainoje žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių, nurodo Jungtinės Tautos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (665)