„Toliau eisiu ministro pirmininko pareigas, dirbsiu siaubingai sunkiai, kad susigrąžinčiau pasitikėjimą“, – parlamentarams sakė M. Rutte, kurio partija VVD kovo rinkimuose laimėjo daugiausiai vietų.

Tačiau M. Rutte, dėl savo sugebėjimo išsisukti iš sudėtingiausių krizių pramintas „tefloniniu“ premjeru, ir toliau jaus spaudimą, nes visos partijos, išskyrus jo paties partiją, parėmė atskirą pasiūlymą parlamente pasmerkti jo elgesį.

Per balsavimą dėl nepasitikėjimo premjerą parėmė dvi pagrindinės partijos, dalyvavusios jo ankstesnėje koalicijoje: centro kairės D66 ir centro dešinės „Krikščionių demokratų kvietimas“ (Christen-Democratisch Appel, CDA). Visos opozicinės partijos balsavo prieš jį.

M. Rutte yra tarp ilgiausiai dirbančių Europos lyderių, kaip ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel bei Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas. M. Rutte taip pat taps ilgiausiai dirbusiu Nyderlandų premjeru, jei dar valdys 2022 metų pabaigoje.

Tikėtasi, kad koalicijos derybos užtruks iki vasaros pradžios, bet dabar manoma, kad jos truks dar ilgiau.

„Begėdiškai melavo“

Skandalas kilo praėjusią savaitę sustabdžius koalicijos derybas. Taip nutiko vienai derybininkei sužinojus, kad testais jai nustatyta COVID-19, ir išskubėjus iš parlamento. Tuomet jos užrašus pamatė vienas fotografas.

Užrašuose buvo paminėtas CDA parlamentaras Pieteris Omtzigtas, o prie jo vardo prirašyta „postas kitur“. Daug kas tai suprato kaip ketinimus skirti jam kokį nors ministro postą, kad jis tylėtų.

P. Omtzigtas paviešino duomenis, sukėlusius vaiko išmokų skandalą dėl tūkstančių tėvų klaidingo apkaltinimo sukčiavimu, kai kuriais atvejais – rasiniu pagrindu. Dėl šio skandalo ankstesnė M. Rutte vyriausybė sausio viduryje atsistatydino ir jis dabar dirba kaip laikinasis premjeras.

Tuo metu M. Rutte žiniasklaidai sakė, kad neaptarinėjo jokio darbo P. Omtzigtui, bet ketvirtadienį pripažino, kad tą dalyką „prisiminė neteisingai“. Derybų dokumentai parodė, kad jis aptarinėjo galimybes paskirti P. Omtzigtą ministru.

Dar paslaptingiau atrodė M. Rutte žodžiai, kad jis prisiminė tik ketvirtadienio rytą sulaukęs vieno šaltinio, kurio tapatybę jis atsisakė atskleisti, skambučio.

„Aš nemelavau“, – sakė M. Rutte parlamentui prieš balsavimą dėl nepasitikėjimo, kurį tiesiogiai transliavo šalies televizijos.

Jo priešininkai iškart kirto atgal.

„Premjeras savaitę begėdiškai melavo Nyderlandams. Bet po 10 metų vyriausybėje tiesa jį prisivijo“, – pareiškė kraštutinių dešiniųjų lyderis Geertas Wildersas. Jo partija PVV yra trečia pagal vietų skaičių parlamente.

„Kaip atgausite pasitikėjimą?“ – klausė per rinkimus antroje vietoje likusios partijos D66 vadovė Sigrid Kaag.

M. Rutte praeityje yra atlaikęs visą virtinę skandalų ir balsavimų dėl nepasitikėjimo.

Tačiau kritikai pažymi, kad jis taip pat turi įprotį teisintis atminties spragomis per skandalus. Taip buvo Nyderlandų kariškiams bombardavus civilius Irake ir kilus ginčui dėl dividendų mokesčio kompanijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)