Griežto tono pareiškime pabrėžiamas Europos susirūpinimas, Rusijai suaktyvinus savo pajėgų judėjimą Kryme ir prie sienos su Ukraina – šalia prorusiškų separatistų, su kuriomis kovoja Kijevo vyriausybės pajėgos, kontroliuojamų sričių.

„Šiandien [ketvirtadienį] Rusijos Federacija pradėjo dar vieną šaukimą į kariuomenę neteisėtai aneksuotoje Krymo autonominėje respublikoje ir Sevastopolio mieste, šaukdama pusiasalio gyventojus į Rusijos Federacijos ginkluotąsias pajėgas“, – sakoma pranešime.

J. Borrellio biuras pabrėžė, kad „Rusijos Federacija yra saistoma tarptautinės teisės ir privalo užtikrinti pusiasalyje žmogaus teisių apsaugą“.

ES nepripažįsta ir nepripažins neteisėtos aneksijos“, – pakartojama pranešime.

Apžvalgininkai pažymėjo, kad Rusija, aneksavusi Krymą 2014-ųjų kovą, ir anksčiau pavasarį pusiasalyje skelbdavo šaukimą į kariuomenę.

Tais pačiais metais Ukrainos rytinėse srityse įsiplieskė ginkluotas konfliktas tarp provakarietiškos Kijevo vyriausybės ir Maskvos remiamų separatistų, besitęsiantis iki šio ir, anot Jungtinių Tautų, nusinešęs daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Ketvirtadienį Rusija pareiškė turinti teisę savo nuožiūra perkėlinėti savo pajėgas „savoje teritorijoje“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas teigė, kad pajėgų perkėlimas „neturėtų niekam kelti nerimo ir niekam nekelia grėsmės“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)