„Šiandien vietoje gydytojo atvažiavo bjaurioji propagandistė iš kanalo RT Butina, lydima žmonių su filmavimo kameromis. Ji šaukė, kad čia pats geriausias ir patogiausias kalėjimas. A. Navalnas ją koneveikė 15 minučių matant kitiems kaliniams: vadino parazite ir vagių valdžios tarnaite“, – nurodoma pranešime.

Taip pat rašoma, kad kolonijoje A. Navalnas numetė aštuonis kilogramus.

Pats opozicionierius mano, jog svorio netenka todėl, kad jam neleidžia normaliai miegoti ir kas valandą žadina.

„Gydytojui ir toliau draudžiama jį apžiūrėti, diagnozės ir medicininės knygelės nėra, gydytojo išvadų nėra. Užtat siūloma jį gydyti nikotino rūgštimi“, – pranešė A. Navalno bendražygiai.

Marija Butina RT įsidarbino 2019 m. pabaigoje. Tada ji buvo deportuota iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), kur kalėjo už neteisėtą lobistinę veiklą.

Delfi primena, kad A. Navalnas trečiadienį pareiškė pradedantis bado streiką pataisos kolonijoje Vladimiro srityje ir reikalaujantis, kad jį būtų leista apžiūrėti gydytojui.

„Skelbiu bado streiką, reikalaudamas vykdyti įstatymą ir leisti pas mane atvykti pakviestam gydytojui“, – per „Instagram“ parašė A. Navalnas.

Jis pridūrė negaunantis medicinos pagalbos ir sakė, kad jaučia nugaros ir kojos skausmus.

Rusijos kalėjimų administracija atmetė A. Navalno kaltinimus dėl blogo jo gydymo.

A. Navalnas esą gauna būtiną medicininę priežiūrą ir jam duodama pakankamai laiko miegoti, ketvirtadienį agentūrą „Reuters“ informavo administracija.

Tačiau, anot jos, kaliniai privalo būti reguliariai kontroliuojami personalo, ir „tai neprieštarauja nuteistųjų teisėms“.

Kremlius taip pat kol kas nemato priežasčių imtis kokių nors veiksmų dėl A. Navalno.

„Šis klausimas neįtrauktas į valstybės vadovo darbotvarkę“, – ketvirtadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Praeitą savaitę šio Kremliaus kritiko advokatai pranešė, kad A. Navalno sveikatos būklė pablogėjo.

Bendražygiai sunerimę dėl bado streiką paskelbusio opozicionieriaus sveikatos

Kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiai sunerimę dėl jo sprendimo pradėti bado streiką, baimindamiesi, kad badaudamas jis gali dar labiau pakenkti savo iš šiaip pablogėjusiai sveikatai.

A. Navalnas sako, kad kalėjime jį kankina dideli nugaros skausmai, o kojos prarado jautrumą, tačiau jis gauna tik skausmą malšinančių vaistų.

Jo sąjungininkai sako, kad paskelbtas bado streikas nėra tuščias grasinimas. Jie teigė nemanantys, kad opozicionierius atsisakys šios akcijos.

„Navalnas tokius dalykus kaip bado streikas visada vertino labai rimtai“, – naujienų agentūrai AFP sakė opozicionieriaus atstovas Ruslanas Šavedinovas.

„Esame labai susirūpinę dėl jo būklės, todėl reikalaujame, kad jį nedelsiant apžiūrėtų gydytojai“, – kalbėjo jis.

A. Navalnas dar nėra visiškai atsigavęs po pasikėsinimo jį nunuodyti praėjusį rugpjūtį, kai blogai pasijuto ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Lėktuvas buvo priverstas nusileisti Omske.

Keletą dienų jį gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

Atsigauna nuo apnuodijimo

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, nors Rusijos valdžios pareigūnai ne kartą neigė kaip nors prisidėję prie šio apnuodijimo.

Ilgus mėnesius A. Navalnas buvo gydomas Vokietijoje, jam buvo taikomos fizioterapinės procedūros, jam vėl teko mokytis vaikščioti ar pakelti stiklinę vandens.

Kaip paprastai, iš pradžių A. Navalnas šaipėsi iš savo negalavimų, bet trečiadienį prabilo rimtai.

„Aš turiu teisę paprašyti gydytojo ir gauti vaistų... Jeigu rimtai – tai tikrai man neduoda ramybės“, – sakė jis.

Tuo metu Federalinės bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) sako, kad jam „suteikta būtina medicininė pagalba, atsižvelgiant į dabartinę jo sveikatos būklę“.

Pasak R. Šavedinovo, A. Navalnui nebuvo lengva priimti sprendimą pradėti bado streiką.

„Po apnuodijimo niekas nežino, kaip organizmas gali reaguoti į tokią padėtį – ir tai labai neramina“, – sakė jis.

A. Navalno bendražygiai atsisakė pateikti daugiau informacijos, kaip vyks jo bado streikas, tačiau opozicionieriaus sąjungininkai jau turi tokio streiko patirties.

A. Navalno įsteigto Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkė Liubov Sobol 2019 metų vasarą 32 dienas gėrė tik skysčius, kai jai ir kitiems opozicijoje esantiems politikams buvo uždrausta dalyvauti vietos valdžios rinkimuose.

2015 metais A. Navalno dešiniąja ranka laikomas Leonidas Volkovas ir grupė aktyvistų paskelbė bado streiką Novosibirske, kai jiems taip pat nebuvo leista dalyvauti vietos rinkimuose.

Ši akcija baigėsi po 12 dienų, kai vienas jos dalyvių Sergejus Boiko buvo paguldytas į ligoninę.

44 metų opozicionierius, atliekantis pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo kolonijoje, tąsyk skundėsi, kad jam buvo užspaustas nervas ir nutirpusi dešinė koja. Trečiadienį paskelbtoje instagramo žinutėje sakoma, kad dabar dėl nugaros skausmų jo kairė koja irgi prarado jautrumą.

Tuo metu Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) Vladimiro srities valdyba pareiškė, kad remiantis „apžiūros rezultatais jo būklė vertinama kaip stabili, patenkinama“.

Srities Visuomeninės stebėtojų komisijos (ONK) nariai, aplankę A. Navalną kolonijoje, savo ruožtu sakė, kad jis skundžiasi kojos skausmu, bet vaikščioti gali.

Tarnybos teigia, kad A. Navalnas gali mėginti pabėgti. Praeitą savaitę jis tvirtino, kad yra žadinamas aštuonis kartus per naktį kalėjimo darbuotojų, raportuojančių, kad jis tebėra savo kameroje.

Trečiadienį A. Navalnas skundėsi, kad užuot jam skyrus tinkamą medicinos priežiūrą jis toliau „kankinamas neleidžiant miegoti“.

Prievartinis maitinimas

Olehas Sencovas, ukrainiečių kino kūrėjas ir Rusijos 2014 metais įvykdytos jo gimtojo Krymo aneksijos kritikas, yra geriausiai žinomas bado streiką dėl politinių priežasčių Rusijoje paskelbęs kalinys.

Jis 2015 metais Rusijoje buvo nuteistas kalėti 20 metų už teroro akto rengimą Maskvos aneksuotame Kryme. 2018 metais jis pradėjo bado streiką, reikalaudamas paleisti visus Rusijoje kalinamus politinius kalinius iš Ukrainos.

Po 145 dienų jis streiką nutraukė, norėdamas išvengti prievartinio maitinimo. Viso bado streiko metu O. Sencovo gyvybę maitinimo mišiniais palaikė kalėjimo medikai.

2019 metais per apsikeitimą kaliniais iš kalėjimo paleistas O. Sencovas badaudamas buvo netekęs 20 kg kūno svorio.

A. Navalno sąjungininkai ketvirtadienį savo ruožtu pareiškė, kad opozicionierius jau prieš paskelbdamas bado streiką buvo netekęs aštuonių kilogramų svorio. Jų „Facebook“ žinutėje teigiama, kad A. Navalnas, kurio ūgis – 189 cm, prieš atvykdamas į koloniją svėrė 93 kilogramus.

„Dabar jis sveria 85. Tai aštuoniais kilogramaisw mažiau dar prieš pradedant bado streiką“, – nurodė jo bendražygiai.

Rusijos įstatymai reikalauja maitinti kalinius prievarta, jeigu jie atsisako valgyti savo noru.

Nors įstatymuose nenumatyta, kaip tai turi būti atliekama, tačiau žmogaus teisių aktyvistai praneša apie atvejus, kai kaliniai yra maitinami „maistinių medžiagų mišiniu“ oraliniu, rektaliniu būdu arba per žarną.

A. Navalnas „gerai supranta, kad bado streikas yra desperatiškas žingsnis“, – parašė jo bendražygis ekonomistas Sergehus Gurievas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kadangi jis pradėjo badauti, tai reiškia, kad jis mano, jog neturi ko prarasti, kad padėtis yra nepakenčiama“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)