Sekmadienį užtekėjo tobulo skritulio pavidalo mėnulis, bet tąsyk pilnatis buvo ne paprasta, o ypatinga – Sliekų pilnatis. Ji nulėmė didžiulį pavasarinį potvynį: pirmadienį vanduo pakilo maždaug 46 centimetrais aukščiau normos, todėl laivo išlaisvinimo procesas kaipmat supaprastėjo. Štai kodėl, remiantis NASA, jis daug lengviau pasidavė išjudinamas.

Pavasario potvyniai taip vadinami nė dėl to, kad jiems būtų būdingas sezoniškumas. Remiantis JAV Nacionalinės vandenynų tarnybos pateikta informacija, tai yra istoriškai nusistovėjęs pavadinimas, kuriuo įvardijami per jaunatį ir pilnatį prasidedantys potvyniai.

Nors metuose įvyksta 12–13 pilnačių, tik 6–8 iš jų yra siejamos su tokiais potvyniais, kurie savo galingumu prilygtų pirmadienį stebėtam reiškiniui. Pasak CNN meteorologo Judsono Joneso, būtent per tas pilnatis mėnulis atsiduria arčiausiai Žemės.

„Atvejai, kada per tuo metu įvykstančius potvynius vanduo pakyla keliasdešimčia centimetrų aukščiau negu per likusius tų pačių metų potvynius, kai mėnulis yra toliau nuo Žemės, nėra neįprasti, – patikino J. Jonesas. – Nekyla abejonių, kad tie galingi potvyniai dažnai tampa didžiulių laivų išjudinimo strategijos dalimi.“

Minėtų 6–8 pilnačių tarpsniais užtekantis mėnulis yra vadinamos supermėnuliu, kadangi tuo metu jisai atrodo didesnis ir ryškesnis. Kovo mėnesio supermėnulis buvo pirmasis metuose. Manoma, kad jisai bus ketvirtas pagal ryškumą 2021-aisiais.

Sliekų pilnaties pavadinimą šiai konkrečiai pilnačiai davė JAV pietuose gyvenančios indėnų gentys. Apsisprendimą lėmė šiuo metų laiku, per atodrėkį ant žemės išryškėjantys raštai, sudaryti iš sliekų suvirškinto dirvožemio.

Pirmadienį vakare Sueco kanalu vėl buvo paleistas eismas abiem kryptimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)