Europos vaistų agentūra (EVA) nurodė, kad jos saugumo komitetas turėtų paskelbti „atnaujintas rekomendacijas“ dėl prieštaringai vertinamos vakcinos naudojimo po kitą savaitę įvyksiančio mėnesinio posėdžio.

Vokietija antradienį prisijungė prie šalių, rekomendavusių neskiepyti „AstraZeneca“ vakcina jaunesnio amžiaus žmonių, pasirodžius pranešimams apie kraujo krešulių susidarymą ja paskiepytiems asmenims. Tuo tarpu EVA skelbia, kad vakcina yra saugi.

„Iki šiol per patikrinimą nebuvo nustatyta jokių konkrečių rizikos veiksnių, tokių kaip amžius, lytis ar buvę kraujo krešumo sutrikimai, kalbant apie šiuos labai retus atvejus“, – sakoma Amsterdame įsikūrusios agentūros pranešime.

„Priežastinis ryšys su vakcina nėra įrodytas, tačiau yra galimas, todėl tolesni tyrimai yra tęsiami“, – nurodoma jame.

Pirmadienį EVA ekspertai susitiko aptarti naujausių skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina duomenų. Jų pastebėjimai bus aptarti saugumo komiteto posėdyje kitą savaitę.

Vaistų kontrolės agentūra pakartojo savo ankstesnį kovo 18 dienos pareiškimą, kad vakcinos „nauda apsaugant žmones nuo COVID-19 ir su juo susijusia mirčių ir hospitalizavimo rizika yra didesnė už galimus pavojus“.