Laikraštis „la Repubblica“ nurodė, kad rusų kariškis yra susijęs su Rusijos ambasada Romoje, o italas yra Italijos karinio jūrų laivyno karininkas.

Jie sustabdyti tuo metu, kai italas už pinigus vėlų antradienį Romoje perdavė rusui „konfidencialių dokumentų“, sakė policija. Visgi tik italas buvo sulaikytas.

Rusas, kuris yra ambasados pareigūnas, išvengė sulaikymo dėl savo diplomatinio imuniteto, sakoma pranešime.

Pasak „la Repubblica“, kariškiai sulaikyti po ilgo tyrimo, kuriame, be kitų, dalyvavo Italijos kotržvalgyba ir Gynybos ministerija.

Tyrėjai mano, kad italų karininkas, fregatos kapitonas, sutiko perdavinėti slaptą informaciją, nes dėl šeimyninių problemų jam labai reikėjo pinigų.

Laikraštis rašo, kad tokios bylos Italijoje yra retos.

„Per naujausią Italijos istoriją tokių incidentų nebuvo“, – sakoma straipsnyje. Jame nurodoma, kad praėjusį kartą panašaus masto atvejis Italijoje buvo Sovietų Sąjungos laikais, 1989 metais: tuomet italų specialiosios tarnybos stengėsi sulaikyti du KGB darbuotojus, kaip manoma, bandžiusius gauti informacijos apie ginkluotę gaminančias italų įmones.

Italijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad po italų karinio jūrų laivyno kapitono arešto įtarus jį šnipinėjimu Maskvos naudai iškvietė Rusijos ambasadorių.

Sergejus Razovas trečiadienį ryte, „nurodžius užsienio reikalų ministrui Luigi Di Maio“, buvo iškviestas į susitikimą su ministerijos aukšto rango pareigūnu, sakoma URM pareiškime.

Išsiunčia du Rusijos pareigūnus

Italija trečiadienį nurodė išvykti dviem Rusijos pareigūnams, kaltinamiems dėl šnipinėjimo skandalo, kilusio areštavus italų karinio jūrų laivyno kapitoną.

Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio pareiškime nurodė, kad Roma pareiškė oficialų protestą Rusijos ambasadoriui ir informavo jį apie „nedelsiamą dviejų Rusijos pareigūnų, susijusių su šiuo labai rimtu reikalu, išsiuntimą“.

Tuo metu Kremlius trečiadienį išreiškė viltį, kad Maskvos ir Romos santykiai nenukentės dėl šnipinėjimo skandalo.

„Neturime informacijos apie šio sulaikymo priežastis ar aplinkybes. Bet kokiu atveju viliamės, kad tai nepaveiks labai pozityvaus bei konstruktyvaus Rusijos ir Italijos santykių pobūdžio“, – sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

Kiek anksčiau Rusijos ambasada patvirtino, kad Romoje sulaikytas jos darbuotojas.

Romoje sulaikytas RF ambasados Italijoje darbuotojas, incidento aplinkybės aiškinamos. Tai trečiadienį žurnalistams pranešė Rusijos diplomatinė atstovybė.

„Patvirtiname, kad kovo 30 d. Romoje buvo sulaikytas Rusijos karo atašato darbuotojas. Incidento aplinkybės aiškinamos. Komentuoti šį įvykį iš esmės šiuo metu, mūsų nuomone, būtų netikslinga. Šiaip ar taip, tikimės, jog tai, kas įvyko, neturės įtakos dvišaliams Rusijos ir Italijos santykiams“, – sakoma ambasados pranešime.

Išaugusi įtampa

Europos Sąjungoje ir NATO Italija yra tarp šalių, palaikančių geriausius santykius su Rusija. Buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi yra asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugas.

Rusijos ambasada Romoje patvirtino, kad jos karo atašė antradienį sustabdė policija, bet sakė, kad detaliai „komentuoti nedera“.

„Bet kuriuo atveju tikimės, jog tai, kas įvyko, nepaveiks dvišalių Rusijos ir Italijos santykių“, – nurodė ambasada ir pridūrė, kad S. Razovas išvyko į Italijos užsienio reikalų ministeriją.

Incidentas įvyko padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Vakarų. Ją pakurstė ir Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimas, išprovokavęs ES sankcijas Rusijos aukšto rango pareigūnams.

Bulgarija, taip pat ES ir NATO narė, praėjusią savaitę išvarė du rusų diplomatus, šalyje dėl įtariamo šnipinėjimo Rusijai areštavus šešis asmenis, tarp jų kelis Gynybos ministerijos pareigūnus.

Praėjusią savaitę Kremlius taip pat paskelbė pareiškimą, kuriame V. Putinas skundėsi dėl „nepatenkinamos Rusijos ir ES santykių būklės“. Dėl jos Rusijos prezidentas kaltino „nekonstruktyvią, dažnai konfrontacinę mūsų partnerių politiką“.

Anksčiau šį mėnesį Maskvos ir Vašingtono santykiai dar labiau atšalo JAV prezidentui Joe Bidenui prilyginus Rusijos prezidentą žudikui. V. Putinas į tai atkirto: „Kas ant kito sako – ant savęs pasisako.“