JAV prezidentas Joe Bidenas vėliau trečiadienį pristatys 2 trln. dolerių dydžio infrastruktūros planą, kuriuo siekiama modernizuoti pasenusį Jungtinių Valstijų susisiekimo tinklą, sukurti milijonus darbo vietų ir padėti šaliai konkurencinėje kovoje nugalėti Kiniją.

Pirmąjį J. Bideno „Atstatyti geriau“ (angl. Build Back Better) programos etapą, kurį prezidentas pristatys Pitsburge, sudaro didžiulio masto investicijos per artimiausius aštuonerius metus.

J. Bidenas ketina investuoti 620 mlrd. dolerių į susisiekimo infrastruktūrą: 32 tūkst. km kelių ir greitkelių modernizavimą, tūkstančių tiltų remontą ir viešajam transportui federalinės vyriausybės skiriamų lėšų dvigubinimą.

J. Bidenas, kurį buvęs prezidentas Donaldas Trumpas vadino „Miegaliumi Džo“ ir bandė pavaizduoti kaip žmogų be idėjų ir motyvacijos, ketina ambicingą infrastruktūros modernizavimo planą paversti vienu svarbiausių savo kadencijos politikos priemonių.

„Jis savo vaidmenį mato kaip platesnės ir ambicingesnės vizijos, kaip mes galime investuoti į Ameriką, į Amerikos darbuotojus, į mūsų bendruomenės, teikėją“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

Pasak J. Bideno administracijos, šios investicijos bus bent iš dalies finansuojamos didinant pelno mokestį nuo 21 iki 28 proc.

„Prezidentas siūlė iš esmės reformuoti pelno mokesčio kodeksą taip, kad jis skatintų darbo vietų kūrimą ir investicijas bei užtikrintų, jog didelės korporacijos moka teisingą dalį mokesčių“, – prieš kalbą sakė aukšto rango administracijos pareigūnas.

Naujieji siūlymai pasirodė netrukus po to, kai Kongresas priėmė beveik 2 trln. dolerių dydžio ekonomikos skatinimo planą.

Tikėtina, kad po J. Bideno kalbos vėl prasidės mūšis Kongrese, kur demokratai turi tik labai trapią persvarą, o jiems aršiai oponuoja respublikonai.

Artimiausiais mėnesiais demokratui prezidentui – derybų ir Vašingtono politikos veteranui – teks parodyti visus savo sugebėjimus, kad būtų galima tikėtis jos infrastruktūros modernizavimo plano priėmimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)