PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus pareiškė, kad tyrimo metu tinkamai neišnagrinėta laboratorijos teorija, prieš nusprendžiant, kad greičiausiai patogenas išplito nuo šikšnosparnių žmonėms per tarpinį gyvūną. Antradienį per pasitarimą su narėmis-valstybėmis jis patikino esąs pasirengęs surengti papildomas misijas, įtraukiant specialius ekspertus.

„Nors komanda priėjo išvadą, kad viruso paleidimas iš laboratorijos yra mažiausiai tikėtina hipotezė, ją reikia toliau ištirti“, – savo pareiškime teigė T. A. Ghebreyesus.

PSO vadovas nuolat kartoja, kad visos tyrimo kryptys atviros, bet antradienį nuskambėję komentarai pirmą kartą atspindėjo jo svarstymus dėl atsitiktinio viruso pasklidimo iš laboratorijos galimybės.

Vėliau grupė šalių paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigiama, kad ekspertų misijai „stigo prieigos prie išsamių, originalių duomenų ir mėginių“, ir raginama pasitelkti didesnį skaidrumą ir savalaikiškumą reaguojant į būsimus protrūkius.

„Mes remiame skaidrią ir nepriklausomą COVID ištakų analizę ir vertinimą, laisvą nuo kišimosi ir nederamos įtakos, – teigiama pareiškime. – Solidarizuojamės dalydamiesi susirūpinimu dėl neseniai atlikto PSO remiamo tyrimo Kinijoje.“

Keturių savaičių kelionė

Pirminė misijos ataskaita patvirtino tai, ką mokslininkai skelbė vasario viduryje po savo keturių savaičių misijos Kinijos centriniame Uhano mieste, kur 2019 metų pabaigoje kilo pirmieji COVID-19 atvejai, taip pat vėlesnius jų interviu.

Donaldo Trumpo administracija kritikavo PSO generalinį direktorių dėl esą pernelyg nuolankios pozicijos Kinijos atžvilgiu pandemijos pradžioje. D. Trumpas net pradėjo Jungtinių Valstijų pasitraukimo iš PSO procesą, kurį Joe Bidenas atšaukė pirmąją savo kadencijos dieną. T. A. Ghebreyesus kai kuriuose savo aštriausiuose pasisakymuose Kinijos adresu išsakė viltį, kad ateityje atliekant tyrimus bus operatyviau ir veiksmingiau dalijamasi duomenimis.

Šalis kategoriškai neigė bet kokias užuominas apie viruso nutekėjimą iš aukšto lygio biosaugos laboratorijos Uhane, teoriją, kurią iškėlė Robertas Redfieldas, vadovavęs JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrams (CDC) pirmaisiais pandemijos metais.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

„Numinti slenksčius“

„Kad išsiaiškintų pirminius atvejus, mokslininkai turi turėti visapusišką prieigą prie duomenų, įskaitant biologinius mėginius bent jau iš 2019 metų rugsėjo mėnesio laikotarpio, – sakė PSO vadovas. – Mes dar nenustatėme viruso šaltinio, ir privalome toliau remtis mokslu ir numinti slenksčius nepaliekant nė vienos nepatikrintos galimybės.“

Misija buvo surengta bendromis PSO ir Kinijos pastangomis.

Peteris Benas Embarekas, vienas iš šios kelionės vadovų, per spaudos konferenciją sakė, kad laboratorijos hipotezė nebuvo pagrindinis tyrimo akcentas, todėl šiam aspektui nebuvo skiriama tiek pat dėmesio ir darbo kaip kitoms teorijoms, Komanda neatliko išsamaus laboratorijų teorijos tyrimo, sakė jis.

Įtarimai dėl galimo viruso nutekėjimo Uhane pandemijos pradžioje buvo „logiška visų spekuliuojama tema“, tačiau komanda nenustatė jokių tvirtų tokios hipotezės įrodymų ar faktų, sakė P. Benas Embarekas.

„Nėra neįmanoma, kad nutiko būtent taip, – sakė jis. – Tai dinamiškas procesas. Viskas įmanoma.“

Už Kinijos ribų

P. Benas Embarekas pripažino, kad jo komanda taip pat būtų suinteresuota ištirti galimą viruso kilimo už Kinijos sienų versiją ir kad jie „stebi faktus“.

„Be abejonės, iš visų pusių buvo daromas politinis spaudimas, – sakė P. Benas Embarekas. – Bet mes neturėjome sunkumų dirbti atviroje aplinkoje. Mes nejutome jokio spaudimo pašalinti iš ataskaitos esminius elementus.“

Bendrą misiją kritikuojantį pareiškimą pasirašė visa eilė valstybių – Jungtinės Valstijos, Australija, Kanada, Čekija, Danija, Estija, Izraelis, Japonija, Latvija, Lietuva, Norvegija, Pietų Korėja, Slovėnija ir Jungtinė Karalystė.