Sparti vakcinacija ir savaites trukęs karantinas, skirtas pažaboti žemyno vadinamąją „britiškąją atmainą“, davė rezultatų: sumažėjo mirčių ir hospitalizacijų.

Vis dėlto Londono vyriausybės viduje auga susirūpinimas, kad pasiektą pažangą gali pakirsti bet kokios vakcinoms atsparios atmainos ir toksiškas politinis ginčas su Europos Sąjunga dėl eksporto, ir dėl to galintis kilti vakcinų trūkumas.

Užsikrėtimų šuolis ant JK slenksčio dabar gali tapti pirmuoju tikru pasauliniu išbandymu: ar veiksmingos skiepijimo programos užtenka šaliai apsaugoti. Ir ar jos pakanka norint užtikrinti sklandų ekonomikos atvėrimą.

Po nuoseklaus kritimo COVID-19 infekcijų rodikliai stabilizuojasi visoje Jungtinėje Karalystėje, bet, kovo mėnesį vėl atsivėrus mokykloms, ima kilti tarp jaunesnių nei devyniolikos asmenų. Be to, yra tikimybė, kad, šaliai nusprendus ilginti tarpą tarp vakcinų dozių, teks senkančias vakcinų atsargas pirmiausia skirti asmenims, kurie turi būti paskiepyti antrąja doze. O tai reiškia, kad jaunesnioji populiacija liks nepaskiepyta ilgesnį laiką.

Jungtinė Karalystė bent viena vakcinos doze paskiepijo 43 proc. šalies – arba daugiau nei pusę suaugusių gyventojų; palyginimui, Europos Sąjungoje šis rodiklis sudaro 9,6 proc., rodo „Bloomberg Vaccine Tracker“ duomenys. Tokia teigiama statistika leido šaliai gerokai atsiplėšti nuo kitų, juolab atsižvelgus į ankstesnius rekordinius mirčių rodiklius Europoje ir seriją klaidingų vyriausybės žingsnių.

Tačiau Jungtinė Karalystė iki šiol yra „neįtikėtinai rizikingoje situacijoje“, sakė Susan Michie, elgsenos tyrimų mokslininkė, vyriausybės Mokslo patariamojo komiteto SAGE narė.

„Turime dalinai pasiskiepijusią populiaciją su vis dar aukštu viruso plitimo lygiu, – tai reiškia daugybę mutacijų, atmainų, – sakė ji. – Kuo daugiau atmainų, tuo didesnė tikimybė, kad bus atmainų, galinčių pakenkti vakcinacijos kampanijai.“

Trečiąją bangą Europoje didžiąja dalimi sukėlė labiau užkrečiama britiškoji viruso atmaina. Tačiau kai kuriuose Prancūzijos regionuose Pietų Afrikos ir braziliškoji atmaina sudaro iki 40 proc. visų naujų atvejų, rodo britų vyriausybės pateikti duomenys, su kuriais susipažino laikraštis „The Times“.

Bet koks naujų atmainų šuolis kelia didelį nerimą, nes vis dar neaišku, kokiu mastu jos yra atsparios vakcinoms. „Kai banga talžo mūsų bičiulius, – kovo 22 dieną perspėjo premjeras Borisoas Johnsonas, – neramu, kad ji artinasi ir prie mūsų krantų.“

Politinėje plotmėje taip pat tvyro maišatis. JK ir ES pareigūnai tariasi, kaip geriausiai išspręsti ginčą dėl vakcinų dalijimosi, Bendrijai sugriežtinus ribojimus eksportui. Kilus susirūpinimui dėl „AstraZeneca“ vakcinos šalutinio poveikio, šis vakcinos naudojimas kai kuriose šalyse buvo laikinai sustabdytas, o tai pakenkė visuomenės pasitikėjimui.

Britų vyriausybė stengiasi – didžiąja dalimi – viešai nesivelti į ginčus. B. Johnsonas ne kartą yra sakęs, kad visos šalys „kovoja su ta pačia pandemija“. Pasak vieno ministro, kalbėjusio anonimiškumo pagrindais, vyriausybė nenori prarasti „moralinio pagrindo“.


Bet už uždarų durų vyriausybėje nerimaujama dėl to, kokios įtakos vakcinų iš Europos blokada gali turėti Britanijai, – ypač atsižvelgiant į tai, kad Jungtinėje Karalystėje balandį smarkiai sumažės vakcinų tiekimas – dėl atidėtų pristatymų iš Indijos ir atskiros partijos pakartotinio patikrinimo.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas kovo 26 d. pareiškė, kad įtampą dėl „AstraZeneca“ vakcinų tiekimo iš dalies sukėlė britų vakcinacijos strategija, ir užsiminė, kad Jungtinė Karalystė šantažuoja Europą. „Norima plačiu mastu skiepyti pirmąja doze, o tada susigriebiama, kad yra šiokių tokių sunkumų dėl antrosios dozės, – sakė jis. – Europa neturi mokėti už tokią politiką.“

Pasak vieno aukštesnio rango ES pareigūno, Jungtinė Karalystė „per daug įsipareigojo“, nes rinkai pasiūlė didžiulį pirmųjų dozių kiekį, neužtikrinusi antrųjų dozių tiekimo. Tai reiškia, kad B. Johnsono vyriausybei labai reikalinga ES pagalba, tvirtino pareigūnas.

Jungtinės Karalystės vyriausybės tvirtinimu, vakcinų tiekimas išlieka patikimai tvirtas, ir nėra jokios grėsmės, jog žmonės per dvylika savaičių nebus paskiepyti antrąja doze.

Be to, pakeliui ir kitos naujos vakcinos. „Moderna Inc.“ vakciną, pagamintą Jungtinėse Valstijose, jau patvirtino britų reguliuotojas, ir ji jau turėtų pasiekti rinką artimiausiomis savaitėmis. „Novavax Inc.“ vakcina, kuri turėtų būti gaminama Jungtinėje Karalystėje, laukia patvirtinimo.

Platus vakcinų pasirinkimas gyvybiškai svarbus norint paskiepyti jaunesnius nei 50-ies asmenis, sumažinti atvejų skaičių ir neleisti, kad šalyje įsigalėtų naujos atmainos iš Pietų Afrikos ir Brazilijos, sakė britų Vorviko medicinos mokyklos virusologas Lawrence‘as Youngas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Brazilijoje vis dažniau hospitalizuojami jaunesni žmonės. „Tai kelia susirūpinimą, ir todėl nemanau, kad yra pagrindo nusiraminti“, – sakė jis.

Bet vyriausybė spaudžiama atverti ekonomiką ir pasiūlyti žmonėms kiek įmanoma normalesnę vasarą. „Jeigu barai, restoranai ir vestuvių pramonė neatsigaus ir nepradės vėl suktis, žmonės praras savo darbus, žmonės praras tai, kas suteikia jiems džiaugsmo“, – sakė Steve‘as Bakeris, valdančiosios konservatorių partijos parlamentaras.

B. Johnsonas šią savaitę jau pripažino, kad atostogos užsienyje „kol kas atrodo sunkiai pasiekiamos“, – tai dar vienas smūgis kelionių pramonei. Balandžio pradžioje jis ketina pristatyti savo planus dėl kelionių, bet vyriausybės šaltiniai nusiteikę pesimistiškai.

Vienas britų pareigūnas perspėjo, kad jeigu britams būtų leista šią vasarą keliauti į užsienį, tai būtų „beprotybė“. Tai būtų tas pats, kaip pasilabinti su naujomis atmainomis: „Alio, kur jūs, mielai prašom“, komentavo pareigūnas.