JAV, Australijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Japonijos, Pietų Korėjos ir kitų šalių pranešime sakoma, kad PSO remiama ekspertų misija Kinijoje „reikšmingai vėlavo; jai stigo prieigos prie išsamių, originalių duomenų ir mėginių“.

„Kritiškai svarbu, kad nepriklausomiems ekspertams būtų suteikta visokeriopa prieiga prie visų susijusių duomenų apie žmones, gyvūnus ir aplinką, tyrimų, taip pat asmenų, susijusių su protrūkio ankstyvosiomis stadijomis, svarbių aiškinantis, kaip prasidėjo ši pandemija“, – sakoma pareiškime.

Visgi kreipimąsi dėlto pasirašiusios šalys Kinijos konkrečiai nekritikavo.

„Dalijamės šiuo susirūpinimu ne vien dėl to, kad būtų naudinga sužinoti viską, ką galime, apie šios pandemijos ištakas, bet taip pat paruošti dirvą savalaikiam, skaidriam, įrodymais pagrįstam procesui šios studijos tolesnėje fazėje, taip pat dėl tolesnių sveikatos krizių“, – sakoma dokumente.

Prie bendro pareiškimo taip pat prisidėjo Čekija, Danija, Estija, Latvija, Lietuva, Izraelis, Norvegija ir Slovėnija.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės taip pat pažymėjo bendradarbiausiančios su Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra, tad pareiškimas savo tonu skyrėsi nuo skelbtų ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo, užsimojusio išvesti savo šalį iš PSO.

Nekantriai laukiamoje ataskaitoje, parengtoje PSO ir Kinijos paskirtų ekspertų, sakoma, kad COVID-19 pandemija veikiausiai prasidėjo naujos atmainos koronavirusui persimetus nuo gyvūnų žmonėms, bet „itin menkai tikėtina“, kad užkratas pasklido iš vienos laboratorijos Uhano mieste. Kai kurie D. Trumpo buvusios administracijos pareigūnai teigė priešingai.

Visgi dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija išsakė susirūpinimą dėl Kinijos skaidrumo, pareiškusi, kad lauks mokslininkų išvadų prieš imdamasi vertinti, kaip atsirado pasaulį nuniokojusi liga.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)