Pere Aragonesas, kairiosios partijos ERC narys, gavo 42 balsus, bet prieš jo kandidatūrą balsavo 61 deputatas, o 32 kitos svarbios regiono separatistų partijos – griežtesnę liniją palaikančios „Kartu už Kataloniją“ (JxC) – deputatai susilaikė.

Kad būtų išrinktas, jam 135 vietų parlamente reikėjo surinkti daugiau balsų „už“ nei balsų „prieš“.

P. Aragonesui tai buvo antras nesėkmingas bandymas. Penktadienį kartelė buvo iškelta dar aukščiau – jam reikėjo užsitikrinti absoliučią daugumą, mažiausiai 68 balsus.

Jei Katalonijos parlamentas dabar per mažiau nei du mėnesius neišrinks regiono prezidento, turės būti surengti nauji rinkimai.

Trys partijos, remiančios šio turtingo, Ispanijos šiaurės rytuose esančio regiono nepriklausomybę, per vasario 14-ąją įvykusius regioninius rinkimus padidino savo persvarą parlamente ir drauge turi 74 vietas, tačiau smarkiai nesutaria dėl strategijos.

P. Aragonesą, šiuo metu laikinai einantį Katalonijos prezidento pareigas, remia tik 32 jo ERC deputatai ir devyni parlamentarai, priklausantys separatistinei kraštutinių kairiųjų partijai CUP.

JxC nepatinka ERC taikingesnis tonas Ispanijos centrinės vyriausybės atžvilgiu, kurio laikomasi nuo 2017 metų nesėkmingo Katalonijos bandymo paskelbti nepriklausomybę.

Dabar ERC pritaria derybų strategijai dėl nepriklausomybės ir kartais padeda Ispanijos socialistų premjero Pedro Sanchezo mažumos vyriausybei priimti įstatymus nacionaliniame parlamente.

JxC, kuriai vadovauja po minėto 2017-ųjų bandymo nuo arešto į Belgiją pabėgęs buvęs regiono prezidentas Carlesas Puigdemont'as, nori toliau laikytis konfrontacinio kurso.

Kaip sakė JxC parlamentarė ir atstovė Elsa Artadi, dar reikia suderinti susitarimo dėl naujos regiono vyriausybės detales, kad būtų užtikrinti nepriklausomybės šalininkų stovyklos „vieningi veiksmai“.

P. Aragonesas išreiškė įsitikinimą, kad abi šalys galiausiai susitars.

„Tai valios klausimas, nes mūsų tikslai bendri“, – pridūrė jis.

Maždaug 7,8 mln. gyventojų ir savo atskirą kalbą turinčios Katalonijos visuomenė nepriklausomybės klausimu tebėra labai susiskaldžiusi. Gruodį atlikta apklausa parodė, kad 45,1 proc. katalonų pritaria nepriklausomybei, o 49,9 proc. jai prieštarauja.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)