Sausio 3 dieną prancūzų karo lėktuvai smogė vietovei netoli atokaus Bunčio kaimo, o smūgio aplinkybės sukėlė kontroversiją šioje karo draskomoje Sachelio regiono valstybėje.

Kaimo gyventojai sakė, kad buvo smogta vestuvių šventei ir kad žuvo civilių.

Prancūzijos kariuomenė atmetė kaltinimus ir sakė, kad nukovė džihadistų, be to, paneigė, kad tądien Buntyje vyko vestuvės.

JT misija Malyje (MINUSMA) vėliau pradėjo tyrimą. Jo ataskaitoje, kurią matė AFP, nurodoma, kad vestuvės ten tikrai vyko ir kad karinio smūgio vietoje buvo susirinkę „apie 100 civilių“.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad šventėje dalyvavo maždaug penki ginkluoti žmonės, tikriausiai priklausę džihadistų grupuotei „Katiba Serma“.

Per prancūzų aviacijos smūgį žuvo mažiausiai 22 žmonės, tarp jų 19 civilių, parodė tyrimas.

„Grupę, kurią paveikė smūgis, sudarė beveik vien civiliai – pagal tarptautinę humanitarinę teisę saugomi asmenys, – rašoma ataskaitoje. – Šis smūgis kelia rimtą susirūpinimą dėl pagarbos karo veiksmų vykdymo principams.“

Ataskaita yra pagrįsta 115 individualių pokalbių ir žymi retą kritiką dėl Prancūzijos pajėgų veiksmų Malyje.

Tyrėjai taip pat apklausė žmonių grupes, surengė maždaug 100 pokalbių telefonu.

Prancūzijos gynybos ministerija savo ruožtu antradienį atmetė JT tyrimo išvadas, pareiškusi, kad tebesilaiko pozicijos, jog „sausio 3-iąją Prancūzijos ginkluotosios pajėgos surengė aviacijos smūgį taikydamosi į ginkluotų teroristų grupę, kuri yra taip save įvardijusi“.

Ministerija pridūrė, kad jai kilo „daug abejonių dėl panaudotos metodologijos“ atliekant JT tyrimą.

Konfliktas Malyje įsiplieskė 2012 metais, kai šalies šiaurėje sukilo radikalūs vietos tuaregai, palaikomi džihadistų.

Buvusi kolonijinė valdytoja Prancūzija pasiuntė karių padėti nuslopinti sukilimo, tačiau džihadistai persigrupavo ir 2015 metais išplėtė savo kampaniją į vidurio Malį. Ilgainiui ji pasiekė ir kaimyninius Burkina Fasą bei Nigerį, pakeliui kurstydama etninę įtampą.

Nuo to laiko vien Malyje žuvo tūkstančiai karių ir civilių gyventojų, o dar šimtai tūkstančių žmonių paliko savo namus.

Prancūzija, išgyvenusi virtinę pražūtingų islamo ekstremistų atakų, Sachelio regione, kuriam priklauso Burkina Fasas, Čadas, Malis, Mauritanija ir Nigeris, yra dislokavusi per 5 tūkst. karių, dalyvaujančių kovos su džihadistais operacijoje „Barchanas“ („Barkhane“).

Centrinis Malis, kur yra Bunčio kaimas, yra šio brutalaus konflikto epicentre.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)