Thanathornas Juangroongruangkitas, dabar jau paleistos partijos „Future Forward“ (FFP) įkūrėjas, sausio mėnesį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame klausė, ar ne per daug Tailando vakcinavimo kampanija yra priklausoma nuo bendrovės „Siam Bioscence“.

Ši bendrovė priklauso Karališkojo turto biurui (Crown Property Bureau), valdančiam karališkosios šeimos daugelio milijardų dolerių kapitalą.

Bankoko baudžiamasis teismas antradienį dėl šio įrašo apkaltino Thanathorną Juangroongruangkitą monarcho garbės ir orumo įžeidimu ir kompiuteriniu nusikaltimu, tačiau jis kaltinimų nepripažino.

„Tai duoda teigiamą rezultatą – ragina vyriausybę peržiūrėti vakcinavimo politiką COVID-19 padėčiai suvaldyti. Nėra dėl ko nerimauti“, – sakė jis teisme.

„[Policija] nepateikė jokių citatų ir nieko, kas konkrečiai buvo pasakyta. Tai tiesiog buvo kaltinimas už pasisakymą per „Facebook“, – sakė jis.

Tailando monarchija yra apsaugota griežtų įstatymų, draudžiančių įžeisti karališkosios šeimos narių orumą. Atitinkama nuostata, išdėstyta 112-ajame baudžiamojo kodekso straipsnyje, numato iki 15 metų laisvės atėmimo bausmę pagal kiekvieną kaltinamojo akto punktą, jei asmuo pripažįstamas kaltu dėl šmeižto prieš karališkosios šeimos narius.

Tailandas yra užsakęs 61 mln. dozių „AztraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19. „Siam Bioscience“ kasmet planuoja pagaminti po 200 mln. šios vakcinos dozių Tailandui ir visam regionui.

Thanathorno Juangroongruangkito byla bus toliau nagrinėjama teisme gegužės 7 dieną.

Iki išformavimo Tailando prodemokratiška partija „Future Forward“ buvo tapusi trečia pagal dydį Tailando politine jėga. Jos prieš isteblišmentą nukreipta programa per 2019 metų rinkimus sulaukė milijonų rinkėjų palaikymo.

Tačiau netrukus partiją užgriuvo teismų lavina, jos vadovams, įskaitant Thanathorną Juangroongruangkitą, buvo „uždrausta 10 metų eiti politines pareigas“ ir partija buvo išformuota.

Šiuo metu Tailande teismo dėl įtariamo karališkosios šeimos orumo įžeidimo laukia daugiau nei 70 žmonių, įskaitant garsius studentų lyderius, išjudinusius studentų vadovaujamą demokratijos šalininkų judėjimą praėjusią liepą.

Pernai vykusios demokratijos šalininkų demonstracijos per patį judėjimo piką sutraukė tūkstančius žmonių, tačiau pastaraisiais mėnesiais akcijos nuslopo dėl naujos koronaviruso bangos.

Protestuotojai reikalauja premjero Prayutho Chan-ochos ir jo ministrų kabineto atsistatydinimo ir naujos konstitucijos.

Tačiau patys prieštaringiausi raginimai yra reformuoti itin įtakingą monarchiją ir panaikinti karališkosios šeimos narių orumą ginančius įstatymus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)