Vengrijoje per pastarasis septynias dienas vidutiniškai registruota 175,3 mirčių nuo viruso milijonui žmonių, o nuo pandemijos pradžios koronaviruso aukų skaičius jau viršijo 20 000, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti duomenys.

Nors vyriausybė pirmadienį pratęsė karantino priemones iki balandžio 8 dienos, šalies premjeras Viktoras Orbanas vis dar nusiteikęs švelninti ribojimus. Jis yra sakęs, kad dauguma parduotuvių galėtų atsiverti jau kitą savaitę ir kad komendanto valanda galėtų būti sutrumpinta, idant jos galėtų veikti ilgiau.

„Gydytojams protu nesuvokiama, kaip galima planuoti tokį greitą atsivėrimą, kai turėtume kalbėti apie griežtinimą ir apie tai, kaip sustiprinti dabartinių suvaržymų laikymąsi“, – pirmadienį ATV televizijai sakė Vengrijos gydytojų profsąjungos viceprezidentė Judit Toth.

V. Orbanas yra sakęs, kad ribojimus galima būtų pradėti švelninti, vos tik bus paskiepyti 2,5 mln. 65-erių ir vyresnių žmonių. Vengrijai gali pavykti iki pirmadienio bent pirmąja vakcinos doze paskiepyti per du milijonus žmonių, savo feisbuko paskyroje rašė premjeras. Šalis pagal skiepijimo tempus Europos Sąjungoje nusileidžia tik Maltai.

Tokia strategija vargu ar suveiks, teigia „Citigroup“ ekonomistė Eszter Gargyan, nes dėl agresyviosios britiškosios koronaviruso atmainos – šiuo metu dominuojančios Vengrijoje, – smarkiai išaugo hospitalizacijų skaičius tarp jaunesnio amžiaus grupių.

„Dėl to darome prielaidą, kad vyriausybė gali būti priversta atidėti ekonomikos atvėrimą bent dar kelioms savaitėms arba gali būti priversta įvesti dar vieną karantiną“ antrąjį ketvirtį, „kol vakcinacijų dėka bus galimas platesnio masto atsivėrimas“ vasarą, pirmadienio pranešime teigė E. Gargyan.

Rytų Europa išlieka karščiausiu COVID židiniu pasaulyje, dešimt iš vienuolikos šalių su aukščiausiais mirštamumo rodikliais pastarąją savaitę priklauso būtent šiam regionui.

Lenkija, didžiausia regiono valstybė, pranešė apie 16 965 naujus koronaviruso atvejus per pastarąsias 24 valandas, 16 proc. daugiau nei prieš savaitę, kai vyriausybė paskelbė apie ribojimų griežtinimus.