„Laikinai nutraukiame vakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina jaunesniems nei 60 metų žmonėms“, pranešė Vokietijos sostinės sveikatos ministrė Dilek Kalayci. Ji pridūrė, kad tai tėra „laikina priemonė“, miestui laukiant oficialių rekomendacijų iš federalinių sveikatos apsaugos pareigūnų.

„Berlyne neturime rimtų pašalinio poveikio atvejų“, – paaiškino D. Kalayci ir pridūrė, kad „visi, kas jau gavo „AstraZeneca“ skiepą, įgijo labai gerą apsaugą“.

Vokietijos farmacijos sektorių prižiūrintis Paulio Ehrlicho institutas (PEI) iki šiol yra paskelbęs apie 31 atvejį, kai „AstraZeneca“ preparato gavusiems asmenims susidarė kraujo krešulių, antradienį pranešė savaitraštis „Der Spiegel“.

Kaip pranešama, beveik visi šie žmonės yra jaunesnio ir vidutinio amžiaus moterys, todėl kelios Vokietijos ligoninės sustabdė jaunesnių kaip 55 metų moterų skiepijimą šia vakcina.

Pasak D. Kalayci, Vokietijos žemių sveikatos ministrai antradienį surengs pasitarimą ir kad Vokietijos vakcinų komisija turėtų greitai paskelbti naują rekomendaciją dėl „AstraZeneca“ vakcinos.

Pirmadienį Kanada irgi rekomendavo sustabdyti jaunesnių kaip 55 metų žmonių skiepijimą šiuo preparatu, „kol bus atlikta išsamesnė analizė“.

„AstraZeneca“ vakcinos sėkmė buvo permaininga. Jungtinė Karalystė, kurioje šis preparatas buvo sukurtas, uoliai palaiko jos vartojimą, tačiau Pietų Afrika šio preparato visiškai atsisakė, o kovo viduryje keliolika Europos valstybių buvo laikinai sustabdžiusios jo vartojimą. Vėliau dauguma jų vakciną vėl leido naudoti, bet nustatė kai kurių apribojimų dėl amžiaus.

Prancūzijoje šia vakcina dar skiepijami tik vyresni kaip 55, o Ispanijoje – vyresni kaip 65 metų žmonės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)