Užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų skaičius Turkijoje ėmė smarkiai augti praėjus mažiau nei mėnesiui po šalies 81 provincijos suskirstymo į keturias, spalvomis koduojamas kategorijas ir suvaržymų sušvelninimo – „kontroliuojamo normalizavimo“ – kai kuriose provincijose. Nuo to laiko per parą išaiškinamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius kone patrigubėjo, dabar yra maždaug 30 tūkst. ir prilygsta gruodį registruotiems rekordiniams skaičiams.

Šalis taip pat praneša apie maždaug 150 mirties nuo COVID-19 atvejų per dieną. Mėnesio pradžioje šis skaičius buvo maždaug 65.

Pirmadienį vakare po vyriausybės posėdžio per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus, prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad 58 iš 81 provincijos dabar laikomos labai didelės rizikos zonomis. Šiose „raudonose“ zonose, įskaitant Stambulo ir Ankaros provincijas, šeštadieniais ir sekmadieniais galios griežtas karantinas.

Taip pat visoje šalyje savaitgaliais toliau galios naktinės komendanto valandos, sakė prezidentas.

Kovo 2-ąją „raudonos“ buvo tik 17 provincijų. Tuomet buvo iš dalies atnaujintas kontaktinis mokymas mokyklose, leista puse pajėgumo dirbti kavinėms ir restoranams, kai kuriuose miestuose buvo sušvelnintos savaitgalių komendanto valandos.

„[Užsikrėtimo] atvejų ir pacientų, taip pat mirties atvejų skaičių didėjimas verčia mus iš naujo svarstyti esamas priemones, – per televiziją sakė R. T. Erdoganas. – „Raudonai“ kategorijai priskiriamų provincijų... skaičius pasiekė 58 – tai reiškia 80 proc. populiacijos.“

„Per Ramadaną turėsime kažką paaukoti“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad restoranams bei kavinėms šventojo mėnesio, Turkijoje prasidėsiančio balandžio 13-ąją, metu bus leidžiama maistą tiekti tik išsinešti.

Masiniai susibūrimai Ramadano pusryčiams prieš saulėtekį ir vakarienėms po saulėlydžio bus draudžiami, nurodė prezidentas.

R. T. Erdoganas griežtai kritikuojamas dėl savo partijos suvažiavimų sausakimšuose sporto kompleksuose visoje šalyje, rengiamų nepaisant naujos COVID-19 bangos. Prezidentas kaltinamas dvejopais standartais ir pačios vyriausybės nustatytų socialinio atstumo taisyklių nepaisymu. Per vieną tokių renginių R. T. Erdoganas gyrėsi minios dydžiu.

Pirmadienį šalis pranešė apie 32,4 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų. Bendras užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų skaičius Turkijoje viršijo 3,2 milijono. Bendras mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius viršijo 31 tūkstantį.

Savo vakcinavimo programą Turkija pradėjo sausį; šalyje jau panaudota per 15 mln. skiepų dozių. Dvi skiepų dozes jau yra gavę maždaug 6,7 mln. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)