Šis naujausias žingsnis gali rodyti, kad G. Berdymuchamedovas yra parengęs valdžios perdavimo savo įpėdiniui strategiją.

Turkmėnijoje sekmadienį vyko pirmieji naujai įsteigto Senato rinkimai, tačiau juose nebuvo opozicijos kandidatų.

Prezidentas buvo išrinktas į Senatą kartu su 47 kitais kandidatais, pranešė laikraštis „Neutralus Turkmėnistanas“.

Kandidatus išrinko vietos tarybos. Laikraštis nenurodė, kuri taryba išrinko 63 metų G. Berdymuchamedovą. Kito leidinio cituotas pareigūnas sakė, kad valstybės vadovas surinko 100 proc. balsų.

G. Berdymuchamedovų šeimai svarbu užsitikrinti visišką Senato kontrolę, nes pernai priimtos konstitucijos pataisos numato, kad parlamento aukštųjų rūmų pirmininkas turėtų perimti prezidento įgaliojimus, jeigu valstybės vadovas negalėtų vykdyti savo pareigų.

G. Berdymuchamedovo 39 metų sūnus Serdaras jau buvo nekart perkeltas į aukštesnes pareigas. Tai pakurstė kalbas, kad jis ruošiamas perimti prezidento postą.

Apie prezidento kandidatavimą į Senatą anksčiau nebuvo skelbta, tačiau balsavimo išvakarėse valstybinė žiniasklaida savo pranešimuose minėjo jau nebe 111, bet 112 kandidatų.

Dabar prezidentas turi išrinkti dar aštuonis Senato narius ir paskirti pirmininką, kad būtų užbaigtas aukštųjų rūmų formavimo procesas.

Izoliuotoje Turkmėnijoje gandai apie galimai planuojamą valdžios perdavimą pasklido šaliai grumiantis su ekonominėmis problemomis dėl kritusių jos eksportuojamų gamtinių dujų kainų ir koronaviruso pandemijos poveikio.

Turkmėnija yra viena iš vos kelių pasaulio valstybių, kuriose dar oficialiai nenustatyta nė vieno koronavirusinės infekcijos atvejo. Visgi užsienio žiniasklaida skelbė, kad šalyje būta mirčių nuo COVID-19.

Serdaras Berdymuchamedovas vasarį buvo paskirtas į tris naujus postus: jis tapo vicepremjeru, įtakingos Saugumo tarybos nariu bei vyriausiuoju auditoriumi.

Anksčiau jis užėmė aukštą diplomatinį postą ir dirbo įstatymų leidėju.

Jei S. Berdymuchamedovas artimoje ateityje taptų Turkmėnijos vadovu, tai būtų pirmasis valdžios paveldėjimo atvejis Centrinėje Azijoje – buvusiame sovietiniame regione, kur politikoje dažnai dominuoja įtakingos šeimos.

G. Berdymuchamedovas buvo pirmojo nepriklausomos Turkmėnijos prezidento Saparmurato Nijazovo asmeninis stomatologas, vėliau paskirtas sveikatos apsaugos ministru. Šalies prezidentu jis tapo 2006 metais, mirus S. Nijazovui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)