„Raginu Turkiją nedelsiant atnaujinti migrantų sugrąžinimą iš Graikijos“, – sakė eurokomisarė Ylva Johansson, lankydamasi Graikijai priklausančioje Lesbo saloje, kur apsistoję daugiau nei 8 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

ES lyderiai Charles'is Michelis ir Ursula von der Leyen kitą antradienį Turkijoje susitiks derybų su šios šalies prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, Egėjo jūroje esančiose Lesbo, Samo, Chijo, Lero ir Koso salose iš viso yra beveik 14 tūkst. migrantų.

Spaudos konferencijoje su Graikijos migracijos ministru Nočiu Mitarachiu dalyvavusi Y. Johansson pažadėjo iš ES skirti 275 mln. eurų naujoms stovykloms įrengti visose penkiose salose.

Anksčiau statybų aikštelėje Samo saloje apsilankiusi eurokomisarė parašė tviteryje: „Išklausiau ir paaiškinau, kad pasiūlymai dėl migracijos yra skirti padėčiai sueuropinti ir padėti ją [pataisyti]“.

N. Mitarachis nurodė, kad nauja migrantų stovykla Same turėtų būti baigta iki birželio, o Kose ir Lesbe – iki rugsėjo. Jis paragino Turkiją priimti 1 450 migrantų, kurių prieglobsčio prašymai buvo atmesti.

Spaudos konferencijos pradžia vėlavo dėl maždaug 300 žmonių demonstracijos prie būsimos stovyklos vietos Lesbo saloje, kurią surengė vietos gubernatorius Kostas Mucuris.

„Salos gyventojai neleis statyti nuolatinių stovyklų prie Graikijos ir Europos sienų“, – sakoma gubernatoriaus pareiškime.

K. Mucuris ir pernai kurstė priešinimąsi naujos stovyklos statyboms. Vyriausybės sprendimas tęsti statybų projektą sukėlė kelias dienas trukusias riaušes ir protestuotojų susirėmimus su riaušių policija.

Graikija sugriežtino savo migracijos politiką 2019 metais į valdžią atėjus premjerui konservatoriui Kiriakui Micotakiui.

Šalis sugriežtino sienų apsaugą, paspartino prieglobsčio prašymų vertinimo procesą ir nurėžė išmokas net tiems pabėgiams, kurių prašymas suteikti prieglobstį buvo patenkintas.

Žmogaus teisių grupės kaltina Graikiją sugrąžinant migrantus plukdančius laivus ir tuo pažeidinėjant tarptautinės teisės nuostatas.

Tačiau graikų vyriausybė šiuos kaltinimus neigia.

„Mes nesugrąžinome laivų. Neleidžiame laivams įplaukti į Europos ir Graikijos teritoriją, bet taisyklės tai leidžia“, – šį mėnesį naujienų agentūrai AFP sakė N. Mitarachis.

Tačiau Y. Johansson pirmadienį pareiškė, kad Graikija „galėtų padaryti daugiau“, kad ištirtų tuos įtariamus laivų sugrąžinimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)