JAV, Kanada, Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinė Karalystė (JK) pirmadienį įvedė sankcijas Kinijos pareigūnams dėl netinkamo jos elgesio su musulmonais uigūrais.

Kinija atsakė šeštadienį įvesdama sankcijas dviem JAV Tarptautinės religijos laisvės komisijos (CIRF) nariams ir Kanados parlamentarui bei Kanados parlamento Žmogaus teisių komitetui. Pasak Kinijos, Vašingtonas ir Otava įvedė sankcijas, remdamiesi „gandais ir dezinformacija“.

JAV valstybės sekretorius Antony’is Blinkenas pasmerkė Kinijos veiksmus ir pavadino sankcijas „nepagrįstomis“. Pasak A. Blinkeno, sankcijos tik dar labiau atkreipia dėmesį į „genocidą“ Sindziange.

Kanados premjeras Justinas Trudeau pavadino sankcijas nepriimtinais „veiksmais“.

„Kinijos sankcijos yra išpuolis prieš skaidrumą ir saviraiškos laisvę – vertybes, kurios yra mūsų demokratijos esmė“, – tviteryje rašė premjeras.

Kinija anksčiau šią savaitę taip pat įvedė atsakomąsias sankcijas ES ir JK.

Kinijos Sindziango regione daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų daugiausiai musulmonų mažumos grupių narių yra laikomi auklėjimo stovyklose, kurios labiau primena kalėjimus. Jose jie verčiami atsisakyti savo kultūros ir religijos. Kinija taip pat kaltinama priverstine uigūrų moterų sterilizacija ir priverstiniu darbu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)