„Smolensko katastrofa Rusijoje – tragiškiausias įvykis šiuolaikinėje Lenkijos istorijoje. Per ją žuvo didelė dalis Lenkijos politinio elito. Natūralu, kad išsamus jos tyrimas ir tinkamas visų žuvusiųjų atminimo pagerbimas visiems lenkams yra tiesiog būtinas“, – interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ambasadorius.

„Nors praėjo beveik 11 metų, lėktuvo, kuriuo Lenkijos prezidento Lecho Kaczynski vadovaujama delegacija skrido į 70-ųjų Katynės nusikaltimo paminėjimo įvykius, nuolaužos iki šiol yra Rusijos teritorijoje“, – sakė ambasadorius.

Jis pažymėjo, kad „nuolaužos yra Lenkijos Valstybės nuosavybė, o Rusijos atsisakymas jas grąžinti prieštarauja tarptautinei teisei“. Ambasadorius priminė, kad „tokia pozicija, be kita ko, patvirtinta ir Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos 2018 metų spalį priimtoje rezoliucijoje“.

Pasak K. Krajewski, „išlieka neišspręstas ir paminklo katastrofos aukoms klausimas, jo projektą jau išrinko konkursinė komisija, kuriai priklausė ir Rusijos atstovai“.

„Veiksmų stoka šio projekto šeimininkės pusėje verčia abejoti pareiškimas apie norą siekti susitarimo. Abiem šiems klausimams pirmiausia reikia politinės valios Rusijos pusėje – Lenkijos pusėje tokios valios yra. Manau, kad konstruktyvaus šių dviejų klausimų sprendimo būdo radimas taps dideliu žingsniu link mūsų dvišalių santykių gerinimo“, – pareiškė K. Krajewski.

Kalbėdamas apie Varšuvos ir Maskvos pozicijų sudėtingais istoriniais klausimais skirtumus lenkų ambasadorius pažymėjo, kad Lenkija „ne kartą siūlė Rusijai atnaujinti Lenkijos-Rusijos grupės sudėtingais klausimais darbą“.

„Tačiau neketiname primygtinai to reikalauti. Tai Rusija pati turi nuspręsti, kada ji bus pasirengusi kalbėtis apie istoriją“, – sakė ambasadorius.

Jis taip pat apgailestavo, kad „pastaruoju metu Varšuva ir Maskva tolsta nuo dialogo“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)