„Iki šiol keletas žmonių buvo sulaikyti dėl dalyvavimo neteisėtose akcijose“, – naujienų agentūrai „Interfaks“ sakė Minsko milicijos atstovė Natalia Hanusevič.

Ji pridūrė, kad visi neteisėti veiksmai bus nutraukti ir kad už dalyvavimą „nesankcionuotuose masiniuose renginiuose“ numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Naujienų portalas Tut.by pranešė, kad pareigūnai sostinėje sulaikė jo redaktores Haną Kaltyginą ir Haliną Vlasik. Pastaroji buvo areštuota vienoje iš valgyklų šalia Bangaloro aikštės.

Naujienų portalas „Naša Niva“ savo ruožtu nurodė, kad pareigūnai Bangaloro aikštėje sulaikė jo vyriausiąjį redaktorių Jahorą Marcinovičių, fotografę Nadzeją Bužan ir žurnalistę Kaciaryną Karpickąją. Be to, pranešama apie opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos pagrindinio sąrašo narės Natalios Dulinos sulaikymą.

Anksčiau šeštadienį Minsko centre buvo pradėtos telkti saugumo pajėgos ir specialioji technika, patvirtino Vidaus reikalų ministerijos atstovė Volha Čemadanova.

Vienas „Interfax“ korespondentas sakė, kad stiprios saugumo pajėgos buvo sutelktos Bangaloro aikštėje, kur opozicija ragino susirinkti savo šalininkus. Aplinkinėse gatvės patruliavo milicijos ir jos specialiųjų pajėgų (OMON) pareigūnai, pasirinktinai tikrinę praeivius. Žmonės taip pat buvo tikrinami viešojo transporto stotelėse.

Organizuotų protestuotojų grupių ten kol kas nebuvo.

Baltarusijos opozicija ankstesnę dieną paragino savo šalininkus šeštadienį surengti protesto akciją Minsko centre, turinčią tapti pirmąja didele demonstracija prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą šiais metais

Valdžia savo ruožtu perspėjo, kad protestų dalyviams gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Asmenys, paklausysiantys šių raginimų ir dalyvausiantys nesankcionuotuose masiniuose renginiuose, bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn“, – valstybinei naujienų agentūrai BelTA sakė Tyrimų komiteto Minsko valdybos vadovas Siarhejus Paska.

Pareigūnai jau pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl raginimų rengti demonstracijas, paskelbtų opozicijos kanalais socialiniame tinkle „Telegram“.

Didžiulės demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo pernai rugpjūtį, A. Lukašenką paskelbus prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų diplomatai vadina suklastotais, nugalėtoju. Nuo 1994 metų 10 mln. gyventojų turinčią šalį geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka dirba jau šeštą kadenciją.

Masinės demonstracijos prieš prezidentą vykdavo kas savaitę ir truko daug mėnesių. Piko metu jose dalyvaudavo apie 100 tūkst. žmonių ir atrodė, kad A. Lukašenkos pozicijos silpnėja.

Tačiau protestų judėjimas buvo palaipsniui nuslopintas, masiškai sulaikant žmones. Šimtai jų tvirtina, kad sulaikyti buvo kankinami.

Per neramumus keli protestuotojai žuvo, o daugiau kaip 400 buvo nuteisti kalėti už viešosios tvarkos pažeidimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)