Bažnyčia nori „pripažinti savo atsakomybę prieš visuomenę, prašydama atleidimo už šiuos nusikaltimus ir nusižengimus“, sakoma vyskupų pareiškime, paskelbtame po susitikimo pietiniame Lurdo mieste.

Prancūzijos vyskupų konferencija 2018 metų lapkritį susitarė suformuoti tyrimų komisiją, Katalikų Bažnyčią šalyje ir užsienyje sukrėtus virtinei vaikų išnaudojimo skandalų.

Komisijai vadovaujantis Jeanas-Marcas Sauveanksčiau šį mėnesį sakė, kad nuo 1950 metų šių nusikaltimų aukomis galėjo tapti mažiausiai 10 tūkst. nepilnamečių. Šie skaičiai paremti duomenimis, gautais iš nusikaltimų aukoms ir liudininkams įkurtos karštosios linijos.

Vyskupai nuspendė, kad būtina prisiimti atsakomybę „už praeitį, dabartį ir ateitį“, sakė Prancūzijos vyskupų konferencijos vicepirmininkas monsinjoras Olivier Leborgne penktadienį per virtualiai vykusią spaudos konferenciją.

Pasak jo, siūloma finansinė parama būtų vienkartinė išmoka, finansuojama iš specialaus fondo. Specialiai sudaryta nepriklausoma patarėjų grupė turės įvertinti prašymus ir priimti sprendimą dėl išmokos dydžio, atsižvelgiant į „fondo lėšas“.

Tačiau Katalikų Bažnyčia pabrėžia, kad šios išmokos nėra „nei kompensacija, nei reparacija“, sakė Prancūzijos vyskupų konferencijos vadovas Ericas de Moulinsas-Beaufort'as per vaizdo konferenciją.

Dėl kunigams ir aukšto rango Katalikų Bažnyčios veikėjams pareikštų įtarimų visame pasaulyje prasidėjo teismo procesai, buvo mokamos išmokos, taip pat buvo pakeisti Bažnyčios nuostatai.

2019 metų gegužę popiežius Pranciškus naujomis priemonėmis įpareigojo visus, ką nors žinančius apie lytinį išnaudojimą Bažnyčioje, pranešti apie tai savo bažnytinei vadovybei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)