Ankstesnę dieną buvo buvo skelbta apie 22,6 tūkst. mažiau naujų užsikrėtimo atvejų ir 228 pacientų mirtį.

Roberto Kocho instituto (RKI) duomenimis, nuo pandemijos pradžios šalyje patvirtinti 2 734 753 COVID-19 atvejai ir mirė 75 623 užsikrėtusieji.

Dėl sparčiai augančio sergamumo Vokietijos valdžia trims savaitėms vėl įvedė izoliacijos režimą. Šis žingsnis, ypač sprendimas per Velykas uždaryti visas parduotuves, išprovokavo pasipiktinimo bangą šalyje.

Trečiadienį kanclerė Angela Merkel pripažino, kad sprendimas per Velykas sugriežtinti dėl koronaviruso pandemijos taikomus suvaržymus buvo klaida, ir jį atšaukė. Dabar visuomenės tiesiog prašoma Velykų savaitgalį praleisti namuose.

Vokietija paskelbs Prancūziją didelės COVID-19 rizikos zona

Vokietija priskirs Prancūziją prie didelės COVID-19 rizikos šalių, ketvirtadienį informavo kanclerė Angela Merkel.

Kaip pranešta laikraštis FAZ, šis sprendimas įsigalios penktadienį, kai jį paskelbs Roberto Kocho institutas (RKI) – pagrindinė užkrečiamųjų ligų tyrimų įstaiga šalyje. Tuomet Berlynas galės sugriežtinti sienų kontrolę ir reikalauti, kad į šalį iš Prancūzijos atvykstantys žmonės privalomai karantinuotųsi.

Daugelyje Prancūzijos departamentų savaitės sergamumo rodiklis viršijo 200 koronavirusinės infekcijos atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Il de Franso regione, supančiame sostinę Paryžių, šis rodiklis viršijo 600.

„Kai matome tokį didelį sergamumą, tai yra tiesiog būtinybė... praktiškai automatinis procesas“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Berlyne sakė A. Merkel, vykstant ES viršūnių susitikimui, kurio pagrindinė tema – kova su koronaviruso pandemija.

„Tai nesisiję su politiniu sprendimu. Kai matome augantį sergamumo rodiklį, kaip šiuo atveju, ilgą laiką viršijantį 200 [atvejų 100 tūkst. gyventojų per savaitę] ribą, tuomet būtina klasifikuoti [paveiktą teritoriją] kaip didelės rizikos zoną“, – pabrėžė kanclerė.

Iki šiol Vokietija prie didelės rizikos zonų buvo priskyrusi tik kaimyninį Prancūzijos šiaurės rytinį Mozelio regioną.

Didelės rizikos zonoms taikomi kelionių suvaržymai, įskaitant reikalavimą prieš atvykstant į Vokietiją gauti COVID-19 testo neigiamą rezultatą ir atvykus karantinuotis 10 dienų. Be to, sugriežtinama pasienio kontrolė su didelės rizikos zonomis besiribojančiuose ruožuose.

Berlynas prie didelės rizikos zonų taip pat yra priskyręs Austrijos Tirolio žemę ir Čekiją.

Tačiau ketvirtadienį A. Merkel užsiminė, kad Prancūzijai gali būti taikomas ypatingas režimas, tad atvykėliai iš šios šalies galėtų išvengti griežtesnės patikros pasienyje.

„Su Prancūzija diskutuojama dėl... ištisos specifinės testavimo procedūros“, – sakė ji.

Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as „derasi dėl sąlygų sušvelninimo... siekiant išvengti sienos uždarymo“, naujienų agentūrai AFP sakė jo aplinkos šaltiniai.