Šis perspėjimas nuskambėjo Šiaurės Korėjai paleidus dvi balistines raketas; šis bandymas tapo pirmąja didele provokacija nuo J. Bideno kadencijos pradžios sausį..

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja jau seniai taiko taktiką rengti ginkluotės bandymus, kad padidintų įtampą ir pasinaudotų ja, siekdama savų tikslų.

J. Bideno atsakymas žymi pasikeitusį Vašingtono toną, palyginus su jo pirmtaku Donaldu Trumpu, įsitraukusiu į neįprastą diplomatinį suartėjimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu ir praeitais metais nesureikšmindavusius panašių mažo nuotolio raketų bandymų.

Atėjus į valdžią J. Bideno administracijai, Pchenjanas ilgokai nesiėmė jokių veiksmų ir netgi iki praeitos savaitės nebuvo oficialiai pripažinęs šio fakto.

Tačiau ketvirtadienį izoliuota valstybė paleido dvi balistines raketas iš savo rytinės pakrantės į Japonijos jūrą.

Šis bandymas pažeidė Jungtinių Tautų rezoliucijas, todėl JAV „konsultuojasi su mūsų partneriais ir sąjungininkais“, kalbėjo J. Bidenas.

„Bus atsakas, jeigu jie pasirinks eskaluoti. Mes atsakysime atitinkamai“, – perspėjo jis.

„Taip pat esu pasiruošęs tam tikros formos diplomatijai, bet tai priklausys nuo denuklearizacijos galutinio rezultato“, – žurnalistams sakė JAV prezidentas.

Branduolinės raketos?

Vašingtonas ir Tokijas sakė, kad Šiaurės Korėja paleido balistines raketas, kurių jai draudžiama turėti pagal JT Saugumo Tarybos rezoliucijas. Pchenjanas šių draudimų nepaisę, todėl Šiaurės Korėjai ne kartą buvo skelbiamos tarptautinės sankcijos.

Pchenjanas penktadienį tvirtino, kad buvo išbandyta „taktinis valdomas sviedinys“ su kieto kuro varikliu. Valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime sakoma, kad bandymą stebėjo aukšto rango pareigūnas Ri Pyong Cholas, o ne Kim Jong Unas.

Šie ginklai gali smogti taikiniams 600 km spinduliu ir nešti iki 2,5 tonos sveriančią kovinę galvutę, nurodė KCNA. Pietų Korėja, remdamasi savo kariškių vertinimais, anksčiau paskelbė, kad šios raketos gali nuskrieti iki 450 kilometrų.

Valstybinis dienraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė nuotraukų, kuriose matyti besišypsantys kariškiai, plojantys po raketos paleidimo. Dauguma jų nedėvėjo apsauginių kaukių.

Masačusetso technologijų instituto ekspertas Vipinas Narangas kėlė prielaidą, kad buvo paleistos raketos, kurios sausį buvo pademonstruotos per vieną karinį paradą.

„Pustrečios tonos kovinė galvutė tikriausiai išsprendžia klausimą, ar šis KN23 variantas gali nešti branduolinius užtaisus. Taip, gali“, – per tviterį parašė jis.

JAV laiko Pietų Korėjoje 28,5 tūkst. karių, turinčių padėti Seului apsisaugoti nuo potencialaus Šiaurės Korėjos karinio įsiveržimo. Pchenjanas savo ruožtu sako, kad amerikiečių pajėgos gali būti pasiųstos prieš Šiaurės Korėją, todėl šaliai būtinas branduolinis arsenalas tokiai invazijai atgrasyti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)