Šis žingsnis yra naujausia salvė vis aštresniame diplomatiniame ginče, per kurį kelios Vakarų galybės, tarp jų Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, pareiškė griežtus protestus dėl žmogaus teisių padėties Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione.

Anot žmogaus teisių gynėjų, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Sindziange. Regiono valdžia taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Kinija tai griežtai neigia ir tvirtina, kad tos stovyklos yra profesinio ugdymo centrai, turintys atgrasyti uigūrus nuo islamo ekstremizmo.

Tarp asmenų, įtrauktų į Pekino sankcijų sąrašą,, yra buvęs britų Konservatorių partijos lyderis Iainas Duncanas Smithas, kitų įstatymų leidėjų.

„Jungtinė Karalystė įvedė vienašališkas sankcijas keliems Kinijos piliečiams ir vienam juridiniam asmeniui dėl vadinamųjų žmogaus teisių klausimų Sindziange“, – rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

„Šis žingsnis, pagrįstas tik melu ir dezinformacija, šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę ir pagrindines tarptautinių santykių normas, yra šiurkštus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus ir daro didžiulę žalą Kinijos ir JK santykiams“, – pažymi ministerija.

Pareiškime priduriama, kad į sankcijų sąrašą įtrauktiems subjektams bus draudžiama atvykti į Kiniją, įskaitant Honkongą ir Makao, šalyje esantis jų turtas bus įšaldytas, o Kinijos piliečiams ir institucijoms bus uždrausti turėti su jais reikalų.

Ministerija taip pat įspėjo Britaniją „liautis eiti klaidingu keliu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)