„Šiuo metu už įstatymų dėl masinių renginių pažeidimus šalyje sulaikyta per 200 žmonių. Dėl kiekvieno fakto teisėsaugininkai atlieka patikrinimus. Kiekvieną situaciją aiškinamės“, – sakoma V. Čemadanovos pranešime.

„Minsko Frunzės rajone vidaus pajėgų kariškiai sulaikė grupę žmonių, iš kurio buvo paimta dujų balionėlių, elektroimpulsinių prietaisų, kirvių ir savadarbių geležčių, taip pat planas-užduotis išklijuoti protestų simbolikos“, – pridūrė VRM atstovė.

Pasak V. Čemadanovos, masinių protestų ketvirtadienį nebuvo.

„Šalyje užfiksuoti pavieniai įstatymų dėl masinių renginių pažeidimų faktai. Tai daugiausiai pavieniai piketai su neįregistruota simbolika“, – sakoma pranešime.

Apie sulaikymus pranešta protestuotojų grupėms Baltarusijoje ketvirtadienį bandant įkvėpti pernai kilusį, bet rimtų represijų nuslopintą judėjimą prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Anksčiau ketvirtadienį teisių gynimo centras „Viasna“ pranešė turintis informacijos mažiausiai apie 118 per protestus šalyje sulaikytų žmonių.

„21 val. 30 min. (vietos, 20 val. 30 min. Lietuvos laiku) „Viasnai“ buvo žinoma apie mažiausiai 118 sulaikytųjų 19 Baltarusijos miestų. Iš jų 68 sulaikyti Minske“, – sakoma „Viasna“ pranešime platformoje „Telegram“.

Tarp sulaikytųjų yra žurnalistų, praneša Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA).

Kiek anksčiau „Viasna“ skelbė turintis informacijos apie kratas ir šaukimus apklausoms Tyrimų komitete įvairiuose Baltarusijos miestuose.

Vietos žiniasklaidos publikuotuose vaizduose buvo matyti, kaip mažos grupės žygiuoja per Minską mojuodamos Baltarusijos opozicijos simboliu – baltai raudonai baltomis vėliavomis, tuo metu ant valstybinių pastatų buvo iškabintos oficialios raudonai žalios vėliavos.

Sostinės valdžia anksčiau šią savaitę atmetė opozicijos prašymą leisti surengti demonstracijas Laisvės dienai paminėti.

Valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas anksčiau paskelbė apie planuojamus bandymus destabilizuoti padėtį šalyje per kovo 25–27 dienomis numatomas protesto akcijas ir pareiškė, kad valdžia imsis griežtų priemonių.

1918 metų kovo 25-ąją buvo paskelbta Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybė. Oficialiai ši data Baltarusijoje neminima, bet opozicija ją švenčia kaip Laisvės dieną, ir tradiciškai Minsko gatvėse vyksta jai skirti renginiai.

Baltarusijos Liaudies Respubliką 1918-aisiais paskelbė nacionalinio judėjimo veikėjų grupė. Kaip savarankiška valstybė BLR egzistavo 1918–1919 metais, vėliau jos vyriausybė buvo priversta emigruoti. Istorikai iki šiol ginčijasi, ar galima BLR vadinti valstybe – kai kas teigia, jog tai buvo tik bandymas sukurti valstybę.

Kvietimai į naujas demonstracijas

Baltarusijos opozicija, siekdama įkvėpti gyvybės žiemą dėl griežtų valdžios priemonių nuslopusiam protestų judėjimui, paragino ketvirtadienį surengti naujų demonstracijų.

Platformos „Telegram“ kanalas NEXTA, mobilizuodavęs demonstrantus ir koordinuodavęs jų veiksmus šešis protestų mėnesius, paragino vairuotojus ketvirtadienį signalizuoti garsiniais signalais ir kvietė žmones vakare leisti fejerverkus.

Didžiulės demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo pernai rugpjūtį, A. Lukašenką paskelbus prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų diplomatai vadina suklastotais, nugalėtoju. Nuo 1994 metų 10 mln. gyventojų turinčią šalį geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka dirba jau šeštą kadenciją.

Masinės demonstracijos prieš prezidentą vykdavo kas savaitę ir truko daug mėnesių. Piko metu jose dalyvaudavo apie 100 tūkst. žmonių ir atrodė, kad A. Lukašenkos pozicijos silpnėja.

Tačiau protestų judėjimas buvo palaipsniui nuslopintas masiškai sulaikant žmones. Šimtai jų tvirtina, kad sulaikyti buvo kankinami.

Per neramumus keli protestuotojai žuvo, o daugiau kaip 400 buvo nuteisti kalėti už viešosios tvarkos pažeidimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)