A. Navalnas patiria didelį skausmą, o jo komanda išsigandusi dėl jo gyvybės ir sveikatos, ketvirtadienį pranešė opozicionieriaus advokatė, aplankiusi jį kalėjime.

„Mano galva, jo sveikatos būklė gana prasta, vargina labai stiprūs nugaros ir dešinės kojos skausmai. Tirpsta blauzda, koja nefunkcionuoja, taigi, galima sakyti, kad vienos kojos kaip ir neturi. Negali ja atsistoti, nieko negali. Iš tikrųjų jo dešinės kojos būklė siaubinga“, – teigia P. Michailova.

„Mes išsigandome dėl jo gyvybės ir sveikatos“, – pridūrė ji.

A. Navalnas tirtas magnetinio rezonanso tomografu, bet diagnozė neskelbiama.

Reikalauja nutraukti kankinimą nemiga

A. Navalnas iš kolonijos, kur kalinamas, pateikė du prašymus Federalinei bausmių vykdymo tarnybai ir generalinei prokuratūrai, kuriuose reikalauja jam užtikrinti nepertraukiamą aštuonių valandų miegą ir prileisti prie jo gydytoją.

Prašymus jis perdavė per savo advokatus, skelbiama politiko puslapyje internete.

Viename iš prašymų A. Navalnas reikalauja pas jį įleisti daktarą Alesejų Barinovą, taip pat kolonijoje atlikti patikrinimą dėl sisteminio atsisakymo suteikti medicininę pagalbą.

Antrame dokumente opozicijos lyderis reikalauja liautis jį žadinus kas valandą kiekvieną naktį vien dėl to, kad buvo pripažintas „linkusiu bandyti pabėgti“. Jis taip pat reikalauja pripažinti neteisėtais kolonijos pareigūnų ir administracijos veiksmus.

Delfi jau skelbė, kad A. Navalno advokatė trečiadienį išsakė susirūpinimą dėl blogėjančios opozicionieriaus sveikatos ir pareikalavo nedelsiant leisti su juo susitikti.

Anot advokatės, A. Navalnas skundėsi nugaros skausmu ir kojos nutirpimu.

Pernai rugpjūtį iškiliausią Kremliaus kritiką bandyta nunuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Po apnuodijimo jis komos būklės buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Sausį sugrįžęs į Rusiją, 44 metų A. Navalnas buvo iškart sulaikytas ir jau kitą mėnesį nuteistas kalėti už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi užsienyje.

Šiuo metu jis atlieka jam skirtą pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo pataisos kolonijoje netoli Maskvos.

A. Navalno advokatė O. Michailova trečiadienį pareiškė, kad neseniai opozicionierius skundėsi stipriu nugaros skausmu, o šią savaitę sakė, kad jam nutirpo koja.

Opozicionierių apžiūrėjo neurologas, tačiau gydytojas nepasakė, kas negerai, sakė advokatė ir pridūrė, kad A. Navalnui tiesiog buvo skirtas ibuprofenas.

„Štai ir visas gydymas“, – sakė O. Michailova naujienų agentūrai AFP.

Anot jos, nuskausminamasis vaistas nepadėjo, kai antradienį A. Navalnui nutirpo koja.

„Nežinau, kas jam yra. Jį turėtų apžiūrėti tinkamas gydytojas“, – sakė advokatė.

Pasak O. Michailovos, trečiadienį jai nebuvo leista susitikti su opozicionieriumi.

A. Navalno komanda išreiškė rimtą susirūpinimą.

A. Navalno dešinioji ranka Leonidas Volkovas išsakė prielaidą, jog pataisos kolonijos administracija gali slėpti faktą, kad jis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę.

„Nežinome, kur Aleksejus Navalnas ir kodėl jie slepia jį nuo advokatų“, – rašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) tyrimų vadovė Marija Pevčich sakė: „Staigus jo sveikatos būklės pablogėjimas kelia mums itin didelį susirūpinimą.“

„Manome, kad A. Navalno gyvybei gresia pavojus, ir reikalaujame nedelsiant leisti jo advokatams su jo susitikti“, – rašė ji tviteryje.

Tuo metu Federalinė bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) ketvirtadienį paskelbė pranešimą, kad A. Navalno būklė yra patenkinama.

„Kovo 24 dieną FSIN valdybos įstaigose Vladimiro srityje, remiantis nuteistųjų pareiškimais, buvo atlikti medicinos patikrinimai, taip pat buvo patikrintas ir nuteistasis A. A. Navalnas. Remiantis tyrimo rezultatais, jo sveikatos būklė vertinama kaip stabili, patenkinama“, – nurodė tarnyba.

Suplanuoti protestai

Kremlius anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad neseka pranešimų apie A. Navalno sveikatą ir neprašė kalėjimo vadovybės pateikti atitinkamos informacijos.

„Nuteistųjų ir bausmę pataisos institucijose atliekančių asmenų būklę stebi jų administracija. Tai yra jų darbas“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) tyrimų vadovė Marija Pevčich pareiškė, kad, A. Navalno šalininkų nuomone, „jo gyvybei gresia pavojus“.

A. Navalnas atlieka dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę už 100 km į rytus nuo Maskvos esančioje kolonijoje, garsėjančioje itin griežta tvarka.

Anksčiau šį mėnesį savo pirmojoje žinutėje iš Pokrovo 2-osios pataisos kolonijos A. Navalnas šią įstaigą apibūdino kaip „tikrą koncentracijos stovyklą“ ir sakė, kad buvo „nustebintas“ prastų sąlygų joje.

A. Navalnas jau dešimtmetį nepalieka Kremliaus ramybėje tirdamas aukšto rango pareigūnų korupciją ir organizuodamas didžiulius protestus visoje Rusijoje.

Jo suėmimas Maskvos oro uoste sausio mėnesį vėl sukėlė protestus – į gatves visoje šalyje išėjo dešimtys tūkstančių žmonių.

Šią savaitę A. Navalno bendražygiai pradėjo jo išlaisvinimo kampaniją ir paskelbė apie planus surengti „didžiausius protestus šiuolaikinėje Rusijoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (757)